Kranten van vroeger – Verloren en gevonden, oproepen en vermist

De kranten van vroeger werden bij uitstek gebruikt om verloren en gevonden spullen te melden. Een ‘rood lederen portomonnaie’, een blauw linnen envelop, of een verloren bolerojasje.

Maar ook een weggelopen aap, weggevlogen papegaai of duiven, 30 gulden beloning voor het vinden van een lijk, en zelfs een gevonden bankbiljet van 1000 gulden.

17e eeuw

18e eeuw

19e eeuw

20e eeuw

Zie ook de andere categorieën

AdvertentiesDe humor van toenHet dagelijkse nieuws
Klachten en vuile laster!Mijnheer de Redacteur!Groot nieuws in NL, Europa, Wereld
Afstaan van kindRelaties en huwelijkPersoneel gezocht en aangeboden

Oprechte oproepen, of niet altijd?

Een gepensioneerde maar energie gymnastiekleraar ziet het niet zitten om thuis te zitten. Hij ziet zichzelf ‘gaarne belast’ met administratief- of schrijfwerk. Hij doet het niet voor ‘hooge verdienste’, maar om de bezigheid. Een man naar mijn hart.

Aan de andere kant is de oproep van de heer D. Bolle twijfelachtig. Voor een ‘allerbraafst hoogbejaard vrouwtje’ die haar 90-jarige geboortedag viert. ‘Mogten weldadigen haar op deze misschien laatsten verjaardag eenige verkwikking willen geven’, dan is hij bereid ‘eenige giften’ tot verdere verzorging te ontvangen.

Hopelijk gebruikt hij die giften ook voor dit hoogbejaarde vrouwtje?

Echter is het bericht van een ‘jonge Duitscher’ schrijnend te noemen. Om zich ‘van geestelijk en lichamelijk bederf te bewaren’, zoekt hij iemand in Holland die edelmoedig genoeg is te voorkomen dat hij zich in wanhoop zal storten. Daar zal een behoorlijk verhaal achter zitten.

Gelukkig zijn ook luchtigere oproepen te vinden; zoals van een jongedame van deftige stand, die net fietsgezelschap van dezelfde stand zoekt. Het woord arrogantie bestond toen nog niet.

Kranten van vroeger – Verloren en gevonden, oproepen en vermist

Kranten van vroeger – Verloren en gevonden, oproepen en vermist

Het is opvallend hoeveel oproepen er in de kranten van vroeger staan over bankbiljetten. Het lijkt erop dat de mensen vroeger een stuk eerlijker waren.

In 1947 staat in de Nieuwsblad van Friesland een melding van iemand die een bankbiljet van tien gulden heeft gevonden in Wijnjeterp. Een nobel gebaar van de vinder. Maar hoe bewijs je wie de rechthebbende eigenaar is?

Niet alleen tien gulden, maar ook bankbiljetten van 1000 gulden werden verloren én gevonden. Dat was voor die tijd een enorm bedrag. In 1901 is zo’n kostbaar biljet bij de hoofdcommissaris van politie ingeleverd. Degene die dit heeft gevonden heeft hopelijk een flinke beloning ontvangen.

Materie voor een Hollywoodfilm

Of wat dacht je van een man (40) die gevonden is en niet wil spreken? Heftiger is het bericht over een lijk met 3 kogels in de linkerborst, een steek in de rechterborst? Wie kent hem? Beide voorbeelden zouden zomaar een Hollywoodfilm kunnen zijn.

Van een ‘kind (2) met bloozende koone’ tot een ‘verdronken man onder een steiger’, de oproepen spreken allemaal tot de verbeelding.

Zijn Smart Matches wel zo smart?
Handleiding huwelijksregister
De Genealogie Werkbalk is top
Statistieken uit je stamboom

Bron images: Delpher.nl

Ik durf het bijna niet te vragen, maar ben jij misschien bereid om een donatie te doen?
Yory is non-profit, maar de kosten zijn zeker € 400 per jaar. Met donaties kan dit platform blijven bestaan.

donatie voor yory
Maak een gratis account aan, download daarna de software