5-stappenplan – Doodsoorzakenregister Stadsarchief Tongeren

In dit voorbeeld gaan we op zoek naar een doodsoorzakenregister, met daarop de doodsoorzaak van Maria Christina Cloosen.

Maria Christina werd in 1799 te Koninksem geboren en overleed daar op 18 april 1858. Aan de hand van het 5-stappenplan laten we je in dit voorbeeld zien hoe je aan de gewenste informatie kan komen. Hiertoe hebben we alles weer per stap uitgewerkt.

Stap 1: Wat wil ik weten?

Op de website van FamilySearch hebben we haar overlijdensakte gevonden.1 Nu zijn we uiteraard ook erg benieuwd waaraan zij is overledendus willen we haar doodsoorzaak gaan achterhalen.

Stap 2: In wat voor archiefstuk vind ik dat?

Het eerstvolgende dat we ons moeten afvragen is in wat voor type of soort archiefstuk we haar doodsoorzaak – eventueel – kunnen achterhalen. Als we op Google zoeken met de zoekterm “doodsoorzaken koninksem”2, dan stuiten we op een pagina van de website SOS Antwerpen over een lijst met doodsoorzakenregisters.

Als we vervolgens deze site van het SOS Antwerpen erbij pakken, dan lezen we op hun site dat er van de (voormalige) gemeente Koninksem doodsoorzakenregisters over de periode 1853-1884 bewaard zijn gebleven.

5-stappenplan - Doodsoorzakenregister in het Stadsarchief Tongeren
SOS Antwerpen, doodsoorzakenregister van Koninksem

Stap 3: Waar vind ik deze archiefstukken?

Nu we weten dat er van de (voormalige) gemeente Koninksem doodsoorzakenregisters bewaard zijn gebleven, moeten we zien uit te vinden bij welke archiefinstelling de archiefstukken van de (voormalige) gemeente Koninksem bewaard worden. Een zoekactie op Google met de term “archiefstukken Koninksem” brengt ons al gauw bij de website van Beeldbank Tongeren, het archiefportaal van het Stadsarchief Tongeren3.

Stap 4: Hoe vind ik deze archiefstukken?

5-stappenplan - Doodsoorzakenregister in het Stadsarchief Tongeren

Vervolgens moeten we op de site van Beeldbank Tongeren de pagina zien te vinden waarop men kan zoeken naar toegangen (vaak ook archievenoverzicht genoemd). Deze pagina vinden we bij Beeldbank Tongeren op de hoofdpagina onder de knop in het linker menu Archievenoverzicht.

Als we eenmaal op de pagina Archievenoverzicht zijn aanbeland, gaan we in de trapstructuur de toegang op het archief van het gemeentebestuur van Koninksem vinden. Deze vinden we onder 05.02 Fusiedorpen.

Vervolgens klikken we op
– 05.02.07 Gemeente Koninksem 1797-1972
– Bevolking
– Bevolkingszaken
– Doodsoorzaken van overlijdens, 1853-1884.

5-stappenplan - Doodsoorzakenregister in het Stadsarchief Tongeren

Stap 5: Hoe raadpleeg ik deze archiefstukken?

Helaas is het betreffende inventarisnummer nog niet digitaal raadpleegbaar en ook bestaat er geen mogelijkheid om de archiefstukken op verzoek te laten digitaliseren. We zullen het betreffende inventarisnummer dus in de studiezaal van het Stadsarchief Tongeren moeten raadplegen.

In de Beeldbank Tongeren bestaat geen digitale reserveringsmogelijkheid, dus noteer het nummer van de toegang, het betreffende inventarisnummer en uiteraard hetgeen je in deze archiefstukken wilde gaan opzoeken. In dit geval de doodsoorzaak van Maria Christina Cloosen in 1858.

Naar het archief gaan

Zodra je in het Stadsarchief Tongeren bent, zal een medewerker van het archief jou de weg naar de studiezaal wijzen. Vraag vervolgens naar de archiefstukken: geef het eerder genoteerde nummer van de toegang en het inventarisnummer door. Zodra je de stukken opent kan je op zoek gaan in het doodsoorzakenregister van Koninksem.

Zoals je in deze afbeelding kan zien, overleed Maria Christina Cloosen op 18 april 1858 in de gemeente Koninksem aan “Tifus”, oftewel tyfus. Hiermee heb je de doodsoorzaak van Maria Christina Cloosen dus achterhaald.

Maria Christina Cloosen op 18 april 1858 in de gemeente Koninksem overleed aan "Tifus", oftewel tyfus
Ongehoorzame vrouwen uit de 17e eeuw | Emigreren en remigreren is van alle tijden | Bezoek het Famillement!
Herkomstonderzoek stuk makkelijker
Stamboomonderzoek met kunst
Aktes scannen vanuit je luie stoel
Sporen van de pest in doopregisters
‘5-stappenplan – Doodsoorzakenregister in het Stadsarchief Tongeren’
Referenties
  1. Link naar de overlijdensakte op FamilySearch  ↩
  2. Google resultaat van de zoekopdracht ‘Doodsoorzaken Koninksem’  ↩
  3. Google resultaat van de zoekopdracht ‘archiefstukken Koninksem’  ↩
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op