Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Het nut van een beeldbank bij stamboomonderzoek

Heb je voor je stamboomonderzoek wel eens in een beeldbank gekeken? Doen!

beeldbank-amsterdam-stamboom-yory
Bron: Beeldbank Amsterdam

Een beeldbank is een online verzameling (database) van beeldmateriaal. Denk aan tekeningen, etsen, schilderijen, dia’s, affiches, (delen van) boeken, plattegronden, kaarten, foto’s en filmopnames.

Het is een enorme klus om al dit historisch werk te digitaliseren, maar gelukkig is er veel online beschikbaar. Vanaf de digitale tijd worden beeldbanken actueel gehouden.

Verdeeld in categorieën

Beeldbanken zijn verdeeld in categorieën, omdat het anders zoeken is naar een speld in een hooiberg. Denk aan

Bestanden opslaan

Je kunt de bestanden opslaan als PDF of JPG, net wat er wordt aangeboden. Je kunt er ook een screenshot van maken, op voorwaarde dat de afbeelding gratis (of je betaald) is en je de bron erbij vermeld.

Kijkje in het verleden

Natuurlijk heb ik voor mijn stamboomonderzoek in de beeldbank van Amsterdam gezocht naar de woning waar ik ben geboren. En warempel, er zijn foto’s van Havikshorst (Buitenveldert) tijdens de bouw van de wijk!

Op deze manier kan je de straten en woningen bekijken waar je voorouders hebben gewoond. Dit is niet alleen heel cool, maar ook nuttig om meer te weten te komen.

Naast de data die je hebt verzameld, kan je ook een digitaal kijkje nemen in de straten waar je voorouders vandaan komen.

Bijna alle beelden uit een beeldbank zijn auteursrechtelijk beschermd. Dit wordt dan bij het document vermeld of het gratis is of niet. Vaak zijn historische stukken gratis omdat dit cultureel erfgoed is.

Uiteraard kun jezelf ook een beeldbank maken. Daarbij kun je je foto’s gratis uploaden naar Google, maar wat geschikter is bij stamboomonderzoek, is een eigen beeldbank aanmaken op de Familie Archivaris.

Conclusie

Ik ben blij met al die online beeldbanken, het is een uitstekende inspiratiebron om te gebruiken bij stamboomonderzoek. Straten, huizen, scholen, bedrijven, winkels, je kunt het allemaal terugvinden uit de tijd van vroeger.

Passagierslijsten van de HAL
Handleiding voor DTB boeken
De kraamvrouw bekentenissen
Stamboomonderzoek organiseren
Handleiding voor Family Search
Handleiding stamboomonderzoek
Wat heb je aan de Genealogie Werkbalk?
Facebook: Verrijk je stamboom (1/3)
De handtekening van je voorouders
Wat is kwartierherhaling of -verlies?
‘Is een beeldbank nuttig bij stamboomonderzoek?’

Overzicht van online beeldbanken Beeldbank Amsterdam Beeldbank Nationaal Archief Het geheugen van Nederland

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...