Bouwdossiers geven een kijkje in oude huizen

Ben je benieuwd naar bouwdossiers en hoe de constructie van de huizen van je voorouders verliep? Wil je weten wanneer jouw voorouder een vergunning heeft aangevraagd voor de bouw van zijn huis?

Bouwdossiers geven een kijkje in oude huizen

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de ruimtelijke indeling van het huis van je voorouders was? Door naar bouwdossiers op zoek te gaan, kan je antwoord krijgen op al deze vragen.

Wat vind ik in deze dossiers?

De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het hier niet altijd om “echte” dossiers gaat. Het is eerder een verzameling stukken die te maken hebben met de bouw van een huis of pand. Soms zijn deze bouwdossiers tamelijk compleet, in andere gevallen missen stukken of zijn zij voor ze te bewaren gedeeltelijk uit elkaar getrokken en op verschillende plekken bewaard.

Stukken waar je sowieso aan kan denken, die je in deze dossiers kan vinden, zijn onder meer de originele vergunningsaanvraag en de eventueel verleende bouwvergunning. Daarnaast vind je er vaak ook de bestektekeningen waar de aannemer mee aan de slag is gegaan en een of meerdere plattegronden met daarin de ruimtelijke indeling van het huis of pand.

Waar vind ik deze bouwdossiers?

Zowel in België als in Nederland is men stilletjes aan bezig steeds meer van deze bouwdossiers digitaal beschikbaar te stellen. In Nederland zijn in veel gevallen zogeheten “bouwdossierapplicaties” ontwikkeld, via welke je heel eenvoudig digitaal kan raadplegen. In sommige gevallen kan je een volledig dossier raadplegen, maar in België komt het ook regelmatig voor dat de tekeningen en plattegronden elders te vinden zijn.

Overzicht bronnen bouwdossiers

Antwerpen Betuwe West-Brabant Mechelen Midden-Brabant Turnhout Gent Tilburg Deventer Alkmaar Utrecht Staat gebouwde eigendommen

Meer lezen of zien?

Rotte appels in je stamboom
De Duitse archieven site NRW
Markeer overleden personen
De Brugse Gilde
TV serie ‘de IJzeren Eeuw’
Over de voornaam Schalk
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op