Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 2)

In het eerste deel hebben we kunnen lezen over het opmerkelijke verhaal van Cornelis Hordijk en Saartje Zoeteman. In dit deel komt het levensverhaal van hun oudste dochter Saartje Hordijk aan bod, en ook haar leven blijkt niet alledaags.

Een opmerkelijke familie in de Albrandswaard (deel 2)
Bron: Wikimedia, Kasteel Rhoon, Albrandswaard

Saartje is geboren op 5 januari 1834 in het Zuid-Hollandse Rhoon, als eerste kind van Cornelis Hordijk en Saartje Zoeteman. Haar eerste huwelijk vindt plaats in 1855 als Saartje 21 jaar oud is. Met haar man Johannes van der Schee krijgt Saartje vier kinderen, van wie drie jong zijn overleden. Johannes overlijdt in 1860; Saartje is met haar 26 jaar dan al weduwe.

Opmerkelijk 2e huwelijk

Het tweede huwelijk van Saartje is opmerkelijk te noemen. Een jaar na het overlijden van haar eerste man Johannes hertrouwt Saartje met bouwman Evert van der Schee, die overigens geen nauwe familie is van Johannes. Op het eerste gezicht lijkt dit huwelijk normaal, maar waar Saartje 27 is, is de weduwnaar Evert al 52! Een groot leeftijdsverschil dus. Én: uit zijn eerste huwelijk heeft Evert al veertien kinderen…

Het kan overigens nog gekker. Evert en Saartje krijgen samen nog zeven kinderen, van wie de jongste, Pieter Arij, in 1878 wordt geboren. Nu is het zo dat Jacoba van der Schee (1847-1913), een dochter uit het eerste huwelijk van Evert, getrouwd is met melkboer Gijsbertus van Nes (1807-1883). Ook hier zien we een enorm leeftijdsverschil tussen de echtelieden: op een week na 40 jaar. Het moet bijna een Nederlands record zijn: Gijsbertus van Nes was al 70 jaar toen zijn zwager Pieter Arij van der Schee werd geboren.

Kan het nóg gekker?

De familiebanden zijn inmiddels bijna niet meer te volgen. Het gebeurt niet vaak dat je zo’n complexe familiesituatie tegenkomt, waar meerdere generaties door elkaar heen lijken te lopen. Kan het nog gekker in deze familie, zou je je kunnen afvragen. Het antwoord is: ja, het wordt nog gekker…

Even terug naar Evert van der Schee (1809-1886), de tweede man van Saartje. Hij is een zoon van Wijnand van der Schee (1784-1850) en Maria Ketting. Wijnand en Maria hebben in 1807 al dochter Grietje gekregen. Zij trouwt op 26-jarige leeftijd met de dan 43-jarige melkboer Leendert van der Schee (1791-1875), een broer van Wijnand! Oftewel: Leendert en Grietje waren oom en nicht.

Hiermee zijn dan echt alle merkwaardigheden uit deze familie besproken, al is het niet uitgesloten dat er ooit nog een deel 3 komt…

Stamboom van deze familie
Voer plaatsnamen consequent in
De Lieve Vrouwe Broederschap
Slot Grimhuysen te Ulvenhout
Over Comportementboeken
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
andywernke_orig.jpeg

Geïnteresseerd in genealogie en alles wat daarmee te maken heeft. Houdt ervan om in stambomen en familiegeschiedenissen te duiken, hierover te schrijven en dit te delen met anderen. Met name Schokland, Urk, de drie noordelijke provincies en mijn geboorteplaats Rotterdam en omgeving hebben mijn interesse. Opgegroeid in Pernis (onder de rook van Rotterdam) en nu woonachtig in Emmeloord. In het dagelijks leven redactiemedewerker bij Het Urkerland en student Journalistiek. Daarnaast een voetbal- en muziekliefhebber.

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...