Een persoonskaart opvragen bij het CBG is een goeie zet
Wist je dat als je vastloopt in je stamboom, je een persoonskaart kunt opvragen bij het CBG?
Het is niet gratis, en er is een procedure voor met een formulier, maar de mogelijkheid is er wel.

Wat zijn persoonskaarten?
De persoonskaart (ook wel persoonslijst genoemd) was de opvolger van de bevolkingsregisters en gezinskaarten (vanaf 1920).
Vanaf 1939 kreeg ieder persoon bij de gemeente waar hij woonde, een eigen kaart waar zijn gegevens op werden bijgehouden.
Deze persoonskaarten (-lijsten) geven informatie over personen die (relatief kort geleden) zijn overleden.
Deze registratie duurde tot 1994. Toen ging men over op de elektronische bevolkingsregistratie (nu de Basis Registratie Personen).
Het CBG in Den Haag beheert deze persoonskaarten van overledenen en houdt deze actueel.
Er zijn maar een paar medewerkers die toegang hebben tot deze database.
Wat staat er op een persoonskaart?
Persoonskaarten bevatten de volgende informatie:
- Personalia van personen die zijn overleden tussen 1939 – 1994
- Namen van de ouders (vaak met geboorteplaats en -datum)
- Eventuele huwelijkspartner(s)
- Kinderen
- Opeenvolgende woonadressen
- Beroep(en)
- Religie
Hoe zit het met de privacy?
Het is een feit dat persoonskaarten privacygevoelige informatie bevatten. Om die reden mogen niet alle gegevens worden vrijgegeven. Denk aan religie, reden van verlies nationaliteit.
Daarbij, als de persoon korter dan 20 jaar geleden is overleden, worden de adressen niet vrijgegeven.
De standaard privacy regels zijn:
- geboorte – na 100 jaar
- huwelijk – na 75 jaar
- overlijden – na 50 jaar
Maar dankzij de mogelijkheid om persoonskaarten op te vragen, kunnen we meer inzicht krijgen in de recente situatie van een persoon.
Wat kan je met een persoonskaart?
Omdat op persoonskaart de gegevens van de ouders vermeld staan, kan je met die informatie eenvoudig doorzoeken op Open Archieven. Andersom krijg je ook informatie van de (wellicht nog levende) kinderen.
Dit is overigens een actuele discussie of die informatie nog openbaar gemaakt mag worden. Want tegenwoordig wordt de privacy van zeker levende personen streng beschermd.
Een ander interessante ingang, zijn de vermelde adressen. Met deze informatie kan je verder speuren naar de samenstelling van het gezin, of zien hoe vaak iemand verhuisde.
Hoe vraag je een persoonskaart bij het CBG aan?
Het aanvragen van een persoonskaart is niet gratis, maar de kosten zijn onder de 10 euro per persoon. Je kunt ook abonnementen nemen, maar laat je daar goed over informeren bij het CBG. Dit kan namelijk flink in de papieren lopen.
Om een persoonskaart op te vragen van iemand die is overleden tussen 1939-1994, moet je een formulier invullen en opsturen via post of email. Deze kan je hier downloaden.
Vermeld duidelijk zoveel mogelijk informatie die jezelf al weet:
- Voor- en achternaam
- Geboortedatum en plaats (indien bekend)
- Datum van overlijden (indien bekend)
- Andere informatie, zoals gegevens van de partner
- Religie
Conclusie
Bij een vastloper is een persoonskaart opvragen bij het CBG een slimme zet. De persoon moet dan wel zijn overleden (tussen 1939-1994). De kosten zijn laag en de hints groot.
Lees ook:
‘Hoe kan je een persoonskaart opvragen bij het CBG?’
Aanvraagformulier Persoonskaart CBG Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroegerTip: Zo gebruik je de akte checklist | Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen |
Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.