Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Volkstellingen zijn een goede bron bij stamboomonderzoek

Voor 1811 was er nog geen bevolkingsregister, maar via volkstellingen konden de bestuurders toch inzage krijgen in de hoeveel en samenstelling van de bevolking.

volkstellingen-pixabay-yory
Foto: Pixabay

Volkstellingen werden er al eeuwenlang gehouden. Niet alleen om te berekenen hoeveel belasting de schatkist binnen kon komen, en te weten wat de samenstelling van het volk was.

Vooral in oorlogstijd wilde ze weten hoeveel mannen er beschikbaar waren voor het leger.

Ze werden uitgevoerd in

  • Leiden in 1574 en 1581
  • Friesland werd geteld in 1689, 1714, 1744 en 1748/49
  • Holland in 1747
  • Overijssel telde in 1748.

Landelijke volkstelling

De eerste landelijke volkstelling (ook census genoemd) waren in 1795/96 en in 1807/08. Maar in 1830 was de eerste officiële landelijke., waarna er ieder decennia een telling kwam.

De gegevens

Weliswaar werden in de eerste eeuwen minimale gegevens bijgehouden, maar naar gelang de tijd werden die steeds uitgebreider. Er kwam steeds meer behoefte om inzicht te krijgen in de bevolking.

“De betrouwbaarste maatstaf voor de beschaving bij een volk en een mens is, hoe zij de dieren beschouwen en behandelen.”
– Berthold Auerbach, Duits-Joods schrijver en dichter (1812-1882)

De inhoud van de volkstelling:

Protesten i.v.m. privacy

Ondanks dat begin 19e eeuw het landelijke bevolkingsregister kwam, gingen de volkstellingen door. Dit deden ze vooral om iedere decennia de bevolkingsregisters te checken en aan te passen.

Maar er ontstond veel protest tijdens de telling in 1971. Men noteerde namelijk veel meer persoonlijke gegevens dan gebruikelijk. Want waarom vroeg men naar de auto’s van de inwoners waar zich die ‘s nachts bevonden?

Gelukkig kwam er een beweging op gang die een toekomstige inbreuk op de privacy heeft tegenhouden. Uiteindelijk bleek deze telling ook de laatste, want in 1991 werd het afgeschaft.

Tegenwoordig houdt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) alle statistieken bij.

Volkstellingen in België

In België begon men met tellen in 1846, wat iedere tien jaar werd herhaald. De telling van 1940 verviel door de Tweede Wereldoorlog, en de laatste was in 1991.

Conclusie

Volkstellingen zijn absoluut een fantastische bron bij stamboomonderzoek. Online is er nog niet zoveel te vinden, maar dat is een kwestie van tijd.

Open Archieven – Volkstellingen (doorzoekbaar) FamilySearch – Volkstellingen NL Volkstellingen site Volkstelling Amsterdam FamilySearch – Volkstellingen België FamilySearch – Volkstellingen Duitsland België Brabant

volkstellingen
AlleFriezen te Leeuwarden, Volkstelling 1744
Deel: 1628, Periode: 1744, Oudkerk, inventaris­num­mer 1628, 1744, Omschrijving van families in Friesland; Oostergo, aktenummer 100
Genealogie software | Maak je index openbaar | Maak kinderen enthousiast | Gebruik de Deep Nostalgia ™
Belastingen en je vooroudersWat is een attestatie?over Ten Bruggencate nummers
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...