Wel eens gehoord van historische adresboeken?

Tijdens het struinen in het archief van Amsterdam, kwam ik de scans van adresboeken tegen. Dit maakte mij erg nieuwsgierig, want dit is een fantastische bron voor de stamboloog.

Adresboeken

Verzameling van zelfstandigen

Een adresboek, uitgegeven tussen 1850-1988, was een overzicht van zelfstandigen zoals:

handelaren, lokale politici, makelaars, tabak/sigarenverkopers, schilders, slagers, klerenmakers, politie, verpleegsters, schoenmakers, bakkers, schippers, vroedvrouwen, instellingen, banken, winkels, verenigingen, posterijen, kerken, instellingen en weeshuizen.

Plattegrond en inkomen

De adresboeken hadden ook een plattegrond, een overzicht van de verjaardagen van het Koninklijk Huis en alle feestdagen.

Grotere organisaties hadden hun eigen boek, vaak met de namen van hun werknemers. En in sommige wordt ook het inkomen vermeld. Over privacy gesproken!

‘Goede adres: Ik ben werkelijk waanzinnig verliefd op u meneer! Dan bent u bij mij aan het goede adres juffrouw. Ik ben de directeur van het krankzinnigengesticht!`
Jules Deelder, Nederlands auteur (1944-2018)

Niet geïndexeerd? Dan bladeren

Niet alle adresboeken zijn doorzoekbaar, dus zal je moeten bladeren. Mits deze online staat, anders zou je het moeten opvragen bij het archief in de studiezaal.

Zoeken in FamilySearch

FamilySearch heeft ook een ingang naar adresboeken, maar de buit is nog niet zo groot.

  • Ga naar Zoeken > Afbeeldingen > Typ een stad, b.v. Amsterdam > Zoeken
  • Klik links op Gebeurtenis > Woonplaats > klik op ‘Toon alle soorten’
  • Vink alles uit, behalve de adresboeken > Klik op Bijwerken

Tips bij het zoeken

Houd bij het zoeken in adresboeken rekening met:

  • Oude spelling: zoals: photograaf, telephoon, vereeniging. Denk ook aan oude termen, zoals: lettergieter, rijks-telegraaf, weduwenhuis
  • Afkortingen voor straatnamen en beroepen
  • Foutieve tekstherkenning: de R kan als B worden aangezien, de l,h en r als een i, de hoofdletter V als een Y, de u als een n.

Vind het adres op Google Maps

Heb je een persoon gevonden? Check dan het adres eens op Google Maps. Hier zie je hoe de straat er nu uitziet. Historische kaarten en gegevens van het (oude) kadaster vind je hier.

Conclusie

Kortom, historische adresboeken zijn een geweldige bron, en een goed alternatief voor verloren archieven. Je kunt verrast worden door onverwachte feiten, zoals een beroep wat je nog niet wist.

De naam van mijn opa in het adresboek van Amsterdam
De naam van mijn opa staat fout vermeld!

Adresboeken in de archieven

Amsterdam Haarlem Tilburg Gelderland Den Haag Rotterdam Schiedam Archief Alkmaar Utrecht Adresboeken op alfabet Nijmegen Nederland Adresboeken Open Archieven Adresboeken in Delpher NH Archief Duitsland

Genealogie softwareMaak je index openbaarMijn voorouders

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen

Interessante artikelen

yory