Doorgezakte Zweed

Ze zeggen dat het het beste is; liggen op een Zweed. Dat dit een doorgezakte Zweed werd, kwam pas later in beeld. Op jacht naar een nieuw bed maakten wij een rondreis door Ikea.

matrasVastbesloten dat het duurste bed het beste was, welke toevallig ook het lekkerst lag, namen wij onze beslissing. De naam van het bed kregen we nauwelijks onze strot uit, maar de verkoper wist precies welke we bedoelden. Ze waren schijnbaar getraind op het Nederlands dialect.

Verheugd waren we dat de grootste maat op voorraad was waardoor we al over twee weken prinsheerlijk van een gezonde en lange nachtrust konden genieten.

En inderdaad

toen de bedden waren opgemaakt sliepen we als Scandinavische rozen. Het advies was om iedere maand de bedden te kantelen wat we trouw deden. Dat de loodzware matrassen nauwelijks te verschuiven waren, laat staan om te keren, deed niet af aan het genot. Onze spieren werden immers extra getraind.

We maken een beddensprong naar vijf maanden later. Wat wel begon af te doen aan het genot waren de steeds dieper wordende kuilen. Kuilen? Ja, midden in de matrassen. En dan geen gewone, nee kuilen als in ‘diep fjord’. Die overigens niet door het springen kwamen. Of wat dan ook. We kantelden de matrassen tot we er – letterlijk – bij neervielen. Maar het grillige landschap bleef, aan beide kanten nog wel. Kortom, pijnlijke ruggen en frustratie domineerden onze nachten.

Als kritische consument

heb ik in m’n beste Zweeds contact opgenomen met Ikea. De verwachte argumenten (‘Heeft u de gebruiksaanwijzing gelezen, mevrouwtje?’ of ‘Het zware werk adviseren wij op de bank te doen!’) bleven verbazingwekkend uit. Het bleek dat ‘deze matrassen meer geschikt waren voor kinderen’. Ik vroeg me toch ernstig af hoe lang de Zweedse kinderen dan wel zijn?

Maar goed, alle medewerking werd gegeven en alle kosten werden vergoed. ‘Oja, wanneer kunnen we ze ophalen?’ werd er gevraagd. Paniek en vreugde sloegen gelijktijdig toe. ‘Ja, snel, maar, eh, nieuwe bedden, wanneer?’ De bank was voor het lichte werk niet echt een optie.

Dus als een opgejaagde eland

op de run naar nieuwe bedden. Twee maanden en ontelbare proefliggingen bij alle Retteketets verder konden we nog steeds geen keuze maken. De kuilangst zat er goed in. Een goede vriend tipte ons over een oer-Hollandse fabrikant, die ons in zijn beste Drentse accent kon overtuigen van een welverdiende nachtrust.

En wat smaakt Drentse koek dan beter dan Smållands Knäckebröd. Chauvinistisch? Nee hoor. Alleen heb ik het niet meer zo met die doorgezakte Zweden. Grote kinderen a-lá, maar laten ze het doorzakken in de kroeg doen en niet in mijn slaapkamer.

 

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory