Markeer overleden personen als ze zijn overleden

Bovenstaande titel lijkt heel logisch, maar in je stamboom kunnen personen staan die nog niet gemarkeerd zijn als overleden.

Markeer overleden personen als ze zijn overleden
Bron: Wikimedia

Tegenwoordig kunnen mensen ouder dan 110 jaar worden, maar als hun geboortedatum na 100 jaar geleden is, is het toch belangrijk te controleren of zij nog leven of niet.

Voor leeftijden boven de 115 jaar kan je er zeker van zijn dat ze zijn overleden. Dus dan moeten die ook zo gemarkeerd worden in je software.

Hoe vind je overleden personen?

Het is afhankelijk welke genealogie software je gebruikt, maar in dit voorbeeld gebruik ik de Family Tree Builder. In het menu bij de optie Extra zit de keuze Zoek naar overleden personen.

Je krijgt dan een lijst met de mensen die mogelijk zijn overleden, maar nog niet als dusdanig zijn gemarkeerd. (Als je op orde bent, dan zie je geen lijst.)

Markeer overleden personen als ze zijn overleden

Als je andere genealogie software gebruikt, dan kan je hopelijk wel een lijst tevoorschijn halen met alle geboortedata. Als er dan bij een persoon geen overlijdensdatum staat, dan kan je hopelijk wel bij die persoon aanvinken dat hij sowieso is overleden.

Kranten die geld vragen voor overlijdensadvertenties zijn als automobilisten die hun lifters beroven.
Nico Scheepmaker, Nederlands dichter (1930-1990)


Screenshot uit de Family Tree Builder, optie Extra > Zoeken naar overleden personen
Screenshot uit de Family Tree Builder, optie Extra

Op zoek naar de overlijdensdatum

Nu dat je weet dat b.v. Hendericka Evers, geboren in 1793 is overleden, is de volgende uitdaging om achter haar overlijdensdatum te komen. Op deze kennissite kan je hierover veel tips vinden, zoals:

  • Bekijk de doop/geboorteakte nauwkeurig, misschien is zij dood of levenloos geboren?
  • Wordt er na haar geboorte nog een kind geboren die dezelfde naam krijgt? Dan is de kans groot dat zij voor de geboorte van de 2e is overleden (maar hoeft niet).
  • Is de moeder vlak na de geboorte overleden? Dat zou met elkaar te maken kunnen hebben.
  • Als je in Open Archieven niets kan vinden, blader dan eens door de tafels van geregistreerde overledenen van dat dorp of stad via FamilySearch.

In de afbeelding boven zie je de kolom ‘Oorzaak van mogelijk overlijden’. Dat is een analyse van de software zelf, maar vooralsnog heb ik weinig aan die hints.

Conclusie

De voordelen van het markeren dat een persoon is overleden, maakt je stamboom completer en de statistieken betrouwbaarder.

 Slachtoffers achter het Vissersmonument
Als de geschiedenis in je opstaat
 Gebruik het notitieveld met discretie
Documenten uit de Tweede Wereldoorlog
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op