Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘de Gouden Eeuw’ Nederland van rijk naar arm

In deze 13-delige TV serie ‘de Gouden Eeuw’ wordt de meest welvarende periode van Nederland belicht. Economisch maakten we grote sprongen, maar kregen ook te maken met verlies van eigen bezit.

tv serie gouden eeuw
Bron: Rijksmuseum, VOC opperkoopman met zijn vrouw en tot slaaf gemaakte bediende, Aelbert Cuyp, ca. 1650-1655

Aflevering 1: Land in zicht

Het ontstaan van het Wilhelmus. De 80-jarige Oorlog tegen Spanje, zonder de intentie om een eigen land te vormen, kwam dat er wél van.

Aflevering 2: Nieuw volk

Massale vlucht uit de zuidelijke Nederlanden van Protestanten naar het noorden. Op zoek naar geloofsvrijheid en werk, vooral in Leiden. Hoe belangrijk waren zij voor de economie?

Aflevering 3: Staat zonder hoofd

Er ontstaat een machtsstrijd tussen de burgers en bestuurder Johan van Oldenbarnevelt, die uiteindelijk wordt onthoofd. Wat was de rol van Maurits van Oranje, en was die fair?

Aflevering 4: Markt en moraal

De handel op de Oostzee is zeer winstgevend. Er varen honderden schepen af en aan naar het koude Noorden voor ijzer, hout en graan, er was een goede relatie met Zweden en Denemarken, maar waarom wisselde die steeds?

Aflevering 5: De VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) is het beeld van succesvol internationaal ondernemen en extreme welvaart verkrijgen. Maar hoe zien de bewoners van Indonesië dit nu, en wat vinden ze van de wrede J.P. Coen, de directeur van de VOC?*

De gouden eeuw was de eeuw waarin niet werd geregeerd.’
Claude-F.A. Lezay-Marnesia, Frans edelman (1755-1800)


Aflevering 6: Een maakbaar land

Nederland heeft voordeel van de welvaart en de bevolking groeit. Amsterdam wordt uitgebreid met een majestueuze grachtengordel met dure panden. Grote meren worden drooggelegd zodat het volk kan eten en gehuisvest kan worden.

Aflevering 7: Moderne manieren

Door de wereldhandel komen er nieuwe producten, zoals porselein, zijde en tabak. De elite gaan roken, gaan kleurrijke kleding dragen, en laten hun haar groeien. Alles voor het uiterlijk vertoon, met veel kritiek van de kerk als gevolg.

Aflevering 8: Arme Elsje

De 18-jarige Elsje Christiaens uit Denemarken komt naar Amsterdam voor werk. Maar als snel krijgt ruzie met haar hospita over de huur. Elsje slaat haar de hersens in met een bijl, en eindigt op het galgenveld. De stad is in rep en roer en zelfs Rembrandt legt haar al hangend eeuwig vast in een schets.

Aflevering 9: De prijs van kunst

Jan Six was een rijke kunsthandelaar die zelfs door Rembrandt is geportretteerd als vriendendienst. Een directe nazaat Jan Six vertelt over de grote kunstcollectie binnen de familie en de waarde daarvan.

Aflevering 10: Veel geloven op één kussen

De nog steeds kenmerkende Nederlandse tolerantie voor verschillende religies stamt uit 1579 met de ‘Unie van Utrecht’. Maar het was verre van ideaal, want uiteindelijk mochten in eerste instantie alleen de Calvinisten open zijn over hun geloof.

Aflevering 11: Een nieuwe wetenschap

Uitvindingen als de telescoop en microscoop leveren vragen op over de schepping en kerk. Frederik Ruysch is in de Gouden Eeuw dé expert op het gebied van het conserveren van (delen van) het menselijk lichaam, wat hem tot een beroemdheid maakt.

Aflevering 12: Helden op zee

In de Gouden Eeuw woeden er ook vele oorlogen. Na de uitputtende 80-jarige Oorlog met Spanje, komt er al snel weer een oorlog, maar dan op zee met Engeland. Admiraal Michiel de Ruyter krijgt eeuwige roem door de Engelsen op eigen grond te verslaan.

Aflevering 13: Het begin van het einde

1672, het rampjaar. Door de op elkaar volgende verschrikkelijke gebeurtenissen raakten velen in paniek. De Republiek werd vanuit alle hoeken aangevallen. De broers de Witt werden gelyncht. Rechtbanken, scholen en winkels werden jarenlang gesloten. Pas in 1713 komt er vrede, maar de Republiek is bankroet. De Gouden Eeuw is ten einde.

Kortom,

Deze serie ‘de Gouden Eeuw’ wordt op een boeiende manier verteld, waardoor het een absolute aanrader is als je meer wilt weten over het leven van onze voorouders in de 17e eeuw.

Bronnen

Via deze kanalen kan je de serie over de ‘Gouden Eeuw’ terugzien (voor NL Ziet moet je een betaald account hebben.)

NPO Start NL Ziet

*Note: Ik heb gekozen voor de titel ‘Gouden Eeuw’ omdat dit in de geschiedenis helaas nog zo wordt genoemd. Maar liever zou ik dit – en ook de eeuw zelf – willen hernoemen naar ‘de Schandalige Eeuw’, wegens de slavernij, wreedheden en uitbuitingen van volkeren.

Betrouwbaar met bronvermeldingen | Hier met die erfenis! | Muziek van je voorouders
Stamboom splitsen?
Zo jong overleden
Vaarwel Nederland!
Ouders aanhechten
‘TV serie ‘de Gouden Eeuw’, Nederland van rijk naar arm’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...