Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Mormonen en stamboomonderzoek

Waarom hebben Mormonen en stamboomonderzoek zoveel met elkaar te maken?

Tijdens je onderzoek naar je voorouders, zal je ongetwijfeld wel eens hebben rondgesnuffeld op de site van Family Search.

mormonen-stamboom-onderzoek-yory
Bron: Pixabay

Deze mega grote site is te benaderen via verschillende bronnen en ingangen. Alles is opgezet en wordt beheerd door fanatieke Mormonen die genealogie als hun taak zien.

Ze zeggen wel eens ‘Begin je stamboomonderzoek simpel, begin bij de Mormonen’. Maar waarom hebben de Mormonen zoveel verzameld en verfilmd? En mag je hun gegevens zomaar overnemen?

Het ultieme doel van de Mormonen

Mormonen, zijn van de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Zij geloven dat het leven, huwelijk en familiebanden na de dood doorgaat. Maar alleen die persoon Mormoons gedoopt is.

Vanuit deze overtuiging zijn zij in de jaren 1930 gestart met het verzamelen van overlijdensaktes van hun familie die niet Mormoon waren.

Dit met de reden om hen na hun dood alsnog een leven na de dood aan te bieden. De doop is niet dwingend; de overledene kan het aanvaarden of afwijzen.

Er is slechts één religie, maar er zijn honderd versies ervan.’
George Bernard Shaw, Iers-Engels schrijver, Nobelprijswinnaar, 1856-1950


Alle mensen en alle aktes

Maar hun doel(groep) werd alsmaar groter:

  • Het bleef niet bij familieleden; ze willen* iedereen ‘dopen’
  • Het bleef niet bij de Amerikanen; sinds 1945 gaan* ze de hele wereld over (inmiddels in 110+ landen)
  • Het bleef niet bij overlijdensaktes; ze gingen ook DTB boeken, geboorte-, huwelijksaktes en het bevolkingsregister verzamelen
  • Alle boeken werden zorgvuldig gefotografeerd, op microfilm gezet en gearchiveerd
  • Dankzij samenwerking met lokale archieven, kregen beide partijen een kopie van de microfilms
  • Door de groei en hun bezit te waarborgen, kwam er een ‘natuurlijke’ kluis in de bergen van Utah
  • Inmiddels hebben zij de grootste genealogische bibliotheek van de wereld
  • Op hun website (sinds 1999 online) zijn inmiddels miljarden namen te vinden

*In tegenwoordige tijd omdat ze het nog steeds doen.

Archieven in de bergen van Utah

Het verzamelen gaat alsmaar door, want ieder jaar komen er (volgens de privacywet) weer nieuwe aktes beschikbaar. De Mormonen werken fysiek samen in de landelijke rijksarchieven waar zij collecties gratis verfilmen. Vervolgens ontvangen zij als wederdienst een kopie van de verfilmde aktes.

In de jaren 1950 groeide hun verzameling naar maar liefst 100.000 rollen microfilm. Om de groei het hoofd te bieden hakten ze 400 meter diepe grotten. Deze grotten bevinden zich in de bergen van Little Cottonwood Canyon in Utah (35 km van Salt Lake City). Dit dient als ‘natuurlijke’ kluis. De kluis is volledig beveiligd en kan zelfs een nucleaire aanval overleven.

Kritiek op de doopwijze van de Mormonen

Alhoewel de Mormonen zeggen alleen maar goede bedoelingen te hebben met het dopen van overledenen, is er ook kritiek. In de jaren ’90 hebben ze niet alleen overleden gereformeerden, maar ook Joodse Holocaust slachtoffers gedoopt, wat veel protest gaf, bij niet alleen de nabestaanden.

Maar ook vanuit de katholieke hoek kwam er veel weerstand. Daarbij vonden mensen het ongepast dat bekende overleden criminelen en zelfs leden van een Koningshuis werden gedoopt.

Na veel negatieve media aandacht besloten de Mormonen hiermee te stoppen, en voortaan alleen overleden mensen te dopen die Mormoonse voorouders hadden, en met toestemming van de nabestaanden.

Ontwikkelaars van de GEDCOM

Wat de Mormonen goed hebben gedaan is een standaard ontwikkeld voor het uitwisselen van gegevens via genealogiesoftware, het GEDCOM formaat wat nog steeds wordt gebruikt. Hiermee kunnen digitale gegevens van het ene programma naar het andere worden geëxporteerd en geïmporteerd.

Je kunt namelijk ook je stamboom gratis uploaden naar hun website. Met deze gegevens kun je weer rapporten en diagrammen maken, die een goed overzicht van je stamboom geven. Hiernaast kan je interessante koppelingen en hints bij andere stamboomhouders vinden.

Voordelen voor de genealoog

Genealogen plukken de vruchten van die verzameling, want de Mormonen zijn genereus met het delen van hun verzameling. Zeker vanaf het internet tijdperk waarin de microfilms digitaal beschikbaar kwamen, is een walhalla voor iedere stamboomonderzoeker.

Hun digitale archieven zijn nauwkeurig en overzichtelijk ingericht waardoor je snel je weg vindt. Maar nog niet alles staat online. Je kunt deze microfilms wel inzien bij een van de 4700 (wereldwijd) lokale Mormoonse afdelingen. Mormonen zijn altijd uiterst vriendelijk en behulpzaam, zonder enige vorm van bekeercultuur.

Van microfilm naar digitale bron

De microfilms zijn de gefotografeerde DTB-boeken, dus een primaire bron. Maar ze zijn ook bezig om hun archief met microfilms te transcriberen, iets wat nog jarenlang kan duren. Hierin berust wel een valkuil, namelijk dat bij het transcriberen ook fouten gemaakt worden. Controleer dus altijd de oorspronkelijke akte.

Feiten uit ons eigen land

Hoewel Mormonen en stamboomonderzoek veel te bieden hebben, hebben zij de primaire feiten natuurlijk uit ons eigen land gehaald. Dus je hoeft niet naar Salt Lake City om gegevens te vinden. Het kan wel zijn dat informatie nog niet online staat. Neem in dat geval contact op met een lokale Mormoonse afdeling.

Tot op de dag van vandaag zijn er projecten actief om de microfilms te transcriberen, dus de site wordt als maar groter. De Mormonen hebben in ieder geval een walhalla gecreëerd voor iedereen die hun voorouders willen onderzoeken.

Hieronder tips voor Family Search.

Family Search – Algemene site Family Search – Overzicht van Nederland Family Search – Overzicht van België Index van NL en BE De schatkamer van Open Archieven

mormonen stamboomonderzoek
Lid worden genealogie vereniging
Wat is een Akte van Indemniteit?
De gratis genea vriendendienst
Wat als er een vondeling is?
Oude maandnamen in DTB boeken
Snuffel door online familieberichten
Schrijf je die naam met een Y of IJ?
Amsterdamse uitspraken doodgaan
TV serie Verborgen Verleden
Who Do You Think You Are?
‘Mormonen en stamboomonderzoek gaan hand in hand’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...