Struin door online familieberichten en ontdek

De zuster website van Online Begraafplaatsen is Online Familieberichten.

online-familieberichten-rouwkaart-yory
Het overlijdensbericht van mijn moeder, automatisch uit de database gemaakt (na bewijs van feiten geleverd)

Beide websites worden onderhouden door een team van vrijwilligers die dagelijks de kranten uitpluizen. Daarbij groeit hun database met (officiële) meldingen van gebeurtenissen.

Dus als jezelf iets wilt toevoegen, moet je daar wel (terecht) bewijs voor aanleveren. Online Familieberichten is plekken om vastlopers weer vlot te trekken door een bericht te vinden.

Belangrijke gebeurtenissen

Ik geef je een gouden hint: online familieberichten, ofwel zoek en vind belangrijke gebeurtenissen van een persoon. Dit kan een geboorte zijn, maar ook ondertrouw, huwelijk, viering jubileum, dankbetuigingen, pensioen en overlijden.

Dagelijks komen er tientallen nieuwe online familieberichten bij, die allemaal handmatig worden gecontroleerd en ingevoerd. Deze twee websites (met online begraafplaatsen) maken van belangrijke gegevens voor genealogen een goede secundaire bron.

‘Neem blijmoedig afscheid van het leven, zoals een rijpe olijf valt, die de natuur zegent en dankbaar is jegens de boom waaraan zij groeide.’
– Marcus Aurelius, Romeinse keizer (121-180)

Zoekmogelijkheden

Je kunt zoeken op

Voornaam
Achternaam
Leeftijd van – tot
Geboortejaar van – tot
Overlijdensjaar van – tot
Partner
Begraafplaats (selecteren)
Stad / Gemeente (selecteren)
A-Z Naamindex

Zoekmonitor aanmaken

Als je een persoon niet kunt vinden, dan kan je een ‘zoekmonitor’ aanmaken. Zodra er dan een bericht in de toekomst wordt ingevoerd, krijg je automatisch een e-mailbericht. Want het invoeren gaat namelijk iedere dag door.

Je kunt de bewaarde zoekmonitoren wijzigen, verwijderen, nieuwe toevoegen en de laatste resultaten zien. In deze zoekmonitor heb ik mijn stamboomnamen toegevoegd, en heb inmiddels al vele interessante meldingen ontvangen.

Let op, de monitor kan je alleen invullen op een familienaam, dus je kunt ook meldingen krijgen van verwanten of niet-familieleden.

Een andere bron om overleden mensen te zoeken is in de bidprentjes verzamelingen of in oude telefoongidsen.

Bericht gevonden, en dan?

Als je een familiebericht gevonden hebt, maak er dan direct een screenshot van. Voeg de informatie toe in je genealogie software, en maak een aantekening in je Checklist (download). Het is ook verstandig om dit te delen met familieleden en anderen.

Let op: in een deel van de recente advertenties (en voor Limburg al decennia) staat uitsluitend de roepnaam van de persoon vermeld. Deze personen kan je dus niet vinden als je hem/haar op de officiële namen zoekt. Ook komt het weleens voor dat alleen de eerste officiële naam is overgenomen.

Scan opvragen

In veel gevallen kan je een scan opvragen van de advertentie. Als in het laatste vakje van het overzicht een kruisje staat, is er op de server een express-scan aanwezig, die je binnen enkele minuten via email kunt ontvangen.

De site van Online Familieberichten is ook te vinden is in de schatkamer van Open Archieven.

Zoeken op Online Familieberichten

Achternaam:

 

 

Voornaam:

 

 

Personeel van het Koningshuis
Latijn voor genealogisch onderzoek
Verre neven en nichten noem je zo
Duik in je verleden
Moet je nog wel een archief bezoeken?
Familie interview voor je stamboom
Handleiding stamboomonderzoek
Corona en Spaanse Griep
Levende familie vinden
Kwartierstaten Yolanda Lippens

‘Struin door online familieberichten’

Bronnen voor onderzoek

stamboomforum overlijdensberichten OA – Rouwkaarten

Online familieberichten.nl CBG Familieadvertenties Genealogie Startpagina – Familieberichten

Deel dit artikel op
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Ontvang de nieuwsbrief


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens
Yolanda Lippens

Ik ben de oprichtster van Yory (2016). Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en bevindingen die ik 'alleen maar' online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken