Stap voor stap stamboomonderzoek doen is slim

Je wilt je voorouders uitpluizen, maar hoe begin je met stamboomonderzoek stap voor stap, wat zijn de juiste genealogiebronnen, en waar moet je rekening mee houden?

stap voor stap
Mijn moeder (2e van rechts) met de hele (mega) familie van Eunen

Je kunt al veel tips vinden voor stamboomonderzoek en de juiste werkwijze hanteren, maar toch is een stappenplan wel zo prettig.

Helaas kunnen we niet allemaal gebruik maken van het team van tv-series als ‘Verborgen Verleden’ en het Britse ‘Who Do You Think You Are’, maar dit artikel is een goede poging.

Start met de juiste software

Persoonlijk ben ik fan van de gratis Family Tree Builder van My Heritage, maar er zijn ook andere programma’s die zeer geschikt zijn.

Het voordeel als je direct met software begint, is dat je niet gaat klooien met Word of Excel, maar meteen overzichtelijk kan werken.

Zorg er in ieder geval voor dat je kwartierstaten, stamboomdiagram en rapporten kan maken.

Maak ook een beslissing wat voor soort stamboomonderzoek je wilt gaan doen. Als je Google gaat gebruiken voor je onderzoek, zorg dan dat je de juiste technieken gebruikt.

‘Een tocht van 1000 mijl begint altijd met een eerste stap.’
– Lao Tse

Welke informatie heb je al?

Natuurlijk naast je eigen gegevens, verzamel je ook de namen en data van je naaste familie. Bel je familie, ooms, tantes, opa’s, oma’s, vrienden, en vraag ze het hemd van hun lijf (nadat je hebt gevraagd hoe het met ze gaat).

Noteer alles van iedereen, vooral de plaatsen waar mensen geboren, gehuwd of naartoe geëmigreerd zijn. Hou rekening met de privacyregels, vooral de notities van een nog levend persoon.

Is er al informatie bekend over jouw familie?

Je kunt op diverse bronnen onderzoeken of andere mensen al informatie van jouw familie of voorouders hebben uitgezocht, b.v. op Genealogie Online.

Je kunt deze informatie overnemen, maar zorg dat je niet in de valkuil stapt om fouten te kopiëren. Check alles zelf! Het is ook leuk en verstandig om in contact te komen met verborgen levende familie!

Zorg voor bewijsstukken

Zorg dat je documenten, kopieen, screenhots etc. van de gegevens hebt. Zoals geboorteaktes, huwelijksaktes, en overlijdensaktes, of familiekaarten uit het Bevolkingsregister. Zorg dat je een goed overzicht hebt van al die aktes dankzij deze checklist. Als je de akte niet kunt vinden, ondanks de informatie die je hebt, check dan deze lijst.

Spit de huwelijksakte uit

In huwelijksaktes kunnen pareltjes zitten die goede aanknopingspunten kunnen zijn.

Verzamel oude foto’s

Verzamel alle oude foto’s. Vraag diezelfde familie of zij nog oude foto’s in een schoenendoos hebben liggen. Scan ze in, en geef de bestanden de juiste naam met jaartal en naam van de personen. Zorg dat je alles goed ordent en archiveert.

Word bekend met de genealogie bronnen

Er zijn veel genealogie bronnen beschikbaar, maar je zult het meeste met een paar bekende gaan werken.

Een interessante bron voor Amsterdamse voorouders is het onderzoek ‘Amsterdamse Doodsoorzaken 1854-1940‘. Er is nog werk te verrichten (help je mee?). Was het de armoede, epidemieën of andere redenen? Had de persoon wellicht een auto? Kijk eens in oude telefoongidsen, of naar bidprentjes.

Verdiep je in oude beroepen

Als je enkele oude beroepen tegenkomt, verdiep je daar dan in. Sommige beroepen als b.v. dienstboden waren geen lolletje, waardoor je goed inzicht krijgt in hoe men toen leefden. Weet je eigenlijk van de herkomst is van jouw achternaam?

Bezoek de locaties

Als je weet waar je voorouders hebben gewoond, bezoek dan eens de plekken waar zij gewoond en geleefd hebben.

Maak tijd vrij

Stamboomonderzoek kost best wat tijd. Voordeel is dat als je het leuk vindt om te doen, de tijd voorbij zal vliegen. Hou het begin vooral simpel, en stel jezelf de vraag ‘waarom doe ik eigenlijk stamboomonderzoek?’ Misschien is er sprake van gezamenlijke herinneringen die je op weg kunnen helpen?

Lees ook:

Wist je dat mijn vader zijn best moest doen om mijn naam aan te geven?

Mijn interview in de EO gids
Facebook Live: Verrijk je stamboom (1/3)
Van klein naar groot dankzij mijn zus
Mijn lieve, grote, grappige en gekke zus Wilma
Voorouders zoeken met een DNA test??
Was jouw voorvader lid van een Gilde?
Een borrelende baarmoeder
Facebook Live: stamboomonderzoek organiseren
De ballonnen van mijn moeder
Met Delpher zoeken in kranten
bruiloft-van-Eunen-1950-yory
Mijn moeder (2e van rechts) met de hele (mega) familie van Eunen

‘Stap voor stap stamboomonderzoek doen’

Open Archieven Genealogie Online Stamboomforum Zoekmonitor Werkbalk Akte Inspirator Overzicht bronnen Family Search Genealix Delpher Familieberichten Notariële archieven

Overlijdensregister en DTB boekenErgernissen!Familie reünieWie helpt met mijn vastlopers?

Webinars en Live Overzicht handleidingen Kranten van vroeger
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory