Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Opvallende berichten uit de kranten van vroeger

Het is één van mijn liefste hobby’s tijdens verveelmomenten, namelijk bladeren door oude kranten van vroeger via Delpher.

delpher kranten van vrroeger

Berichten die onze voorouders hebben gelezen, op gereageerd en wellicht hun leven hebben beïnvloedt!

Nieuw onderdeel op Yory

Om die reden heb ik deze site uitgebreid met verschillende verzamelingen van dat soort berichten. Hiervoor heb ik overzichtelijke categorieën aangemaakt, namelijk

Advertenties

De kranten van vroeger werden intensief gebruikt door bedrijven en particulieren die hun ‘puike aardappelen’ wilden verkopen. Grappige, ongeloofwaardige en vooral naïeve advertenties laten zien hoe onze voorouders geïnformeerd, verleid en gefopt werden.

Of voor ‘automatische bretels, ‘regenjassen van geheel nieuwe constructie’, of ‘druppels voor moeraskoorts’. Ze hebben er allemaal mee te maken gekregen. Zelfs scheepvaartmaatschappijen plaatsten berichten dat zij met een schip in de haven lagen, en er nog wel passagiers aan boord konden.

‘Belofte, grote belofte, is de ziel van een advertentie.
Samuel Jackson, Engelse schrijver (1709-1784)


Mededelingen

Misschien wat minder maar zeker niet anders dan nu, werden er in de kranten van vroeger veel mededelingen geplaatst. Berichten van justitie over rechtszaken, van de politie voor arrestaties, of van bedrijven i.v.m. veranderingen van werktijden.

Mededelingen zoals het (logische) ontslag van een vrouw na haar huwelijk. Of dat de beroemde portretschilder  Joseph Hubert Vos gaat trouwen met een ‘Honolulusche weduwe’.

Oproepen

De kranten van vroeger werden intensief gebruikt door onze voorouders door het plaatsen van oproepen. Vooral bij de oproepen heb ik of een glimlach of een traan. Ongehuwde moeders die hun kind moeten afstaan en een tehuis zoeken. Gelukkig worden ze dan niet te vondeling gelegd, denk ik dan.

Ook gedichten over liefdesverdriet, oproepen voor en van dienstbodes. Deze opvallende oproepen laten de gedachten, hoop, angsten en wanhoop zien van onze voorouders.

Spotprenten

Helaas zien ze nog maar nauwelijks, maar vroeger smulde men van spotprenten over allerlei onderwerpen. Vooral de politiek was een dankbaar onderwerp, maar ook de gewone man werd op de hak genomen.

Klachten en vuile laster!

In de kranten van vroeger werden regelmatig klachten en berichten over ‘vuile laster’ geplaatst. Grappige, maar ook schrijnende berichten laten de irritaties, gedachten en ergernissen van onze voorouders zien.

Niet alleen om hun eigen straatje (wellicht terecht) schoon te vegen, maar ook om even flink hun hinder te spuien.

Online archief met de Familie Archivaris
Verrijk je stamboom (2/3) en (3/3)
Personeel van het Koningshuis
De stamboom van je moeder
Persoonskaart bij CBG opvragen
Kwartierstaten Yolanda Lippens
‘Verzameling opvallende berichten uit de kranten van vroeger’

Geïnspireerd door de Delpher kalender van Quest Historie.

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...