Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Een tragedie, vader en zoon verdrinken in de Zuiderzee

Een tragedie, vader en zoon verdrinken in de Zuiderzee
Bron: Pixabay

Tijdens een onderzoek kwam ik een tragedie tegen waarbij vader en zoon zijn verdronken in de Zuiderzee. Het gaat om vader Wichert Aalt Bruinink en zijn zoon Hendrik.

Soms ben ik iets te goed van vertrouwen. Klanten mogen bij mij bepalen wanneer ze betalen. Dat kan direct, voordat ik begin. Of achteraf, als het document klaar is.

In dit geval was de klant erg enthousiast en ik had daardoor niet het idee dat er niet betaald zou worden. Erg jammer voor hem, want hij bleek een interessante familiegeschiedenis te hebben. Nu heb ik het ongelezen op mijn pc staan en dat vind ik erg jammer.

Een jongen van 13 jaar oud

Binnen deze genealogie trof ik wat bijzonders aan. Zoals helaas wel vaker gebeurd binnen de 19de eeuw en eerder, trof ik een kind aan dat vrij jong overleed op 13-jarige leeftijd. Ditmaal betrof het Hendrik Bruinink.

Maar er was iets vreemds aan de hand. Hij was namelijk overleden op 09-03-1891, maar pas ruim een maand later op 14-04-1891 doodverklaard. Dat gaf vraagtekens. Vlak daarna zag ik dat vader Wigger (Wichert) Aalt Bruinink ook op 09-03-1891 was overleden, maar hij werd pas op 05-04-1891 doodverklaard.

Aangespoeld

Een tragedie, vader en zoon verdrinken in de Zuiderzee
Bron: Delpher, vermelding van het ongeval in de Prov. Over. en Zwolsche Courant.

In de krant staat:

“Den 9 maart jongstleden is in de Zuiderzee, nabij Harderwijk, door het omslaan van een boot verdronken Wichert Bruinink, 57 jaren, gekleed met een zwart warmbuis en dito broek, en zijn 13-jarige zoon, gekleed met kort buisje en bruine broek. Bij ontdekking verzoekt de Commissaris van Politie te Harderwijk bericht”.

In de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant van 11 maart 1891 staat (zie afbeelding):

“Twee goed bekend staande visschers, Kornelis Klaassen en Wichtert Aalt Bruinink, oud 57, met diens 13jarige zoontje Hendrik, zijn heden morgen 6 uur, met een haringschuitje op de vischvangst uitgegaan, en hebben op een afstand van nagenoeg een half uur gaans van de kust, vermoedelijk tusschen 10 en 11 uur, door het omslaan van hun vaartuig den dood in de golven gevonden. Althans, omstreeks dien tijd hebben een paar visschers, die daar voorbij kwamen, eerst een gemerkte klomp en later het omgekeerde schuitje, dat terstond door hen werd herkend, drijvende gevonden en mede stadwaarts genomen. De overige deelen als mast, roer, giek, enz., zijn later door andere kameraden gevonden en tegen den namiddag in de haven gebracht”……..”daar de stevige wind en het ontruimige water hun werk zeer belemmerde, zodat thans zal moeten worden afgewacht dat de lijken hier of daar aanspoelen”.

Pas bijna één maand later op 5 april spoelde het lichaam van Wiggert Aalt Bruinink aan. En op 14 april spoelde ook het levenloze lichaam van zijn 13-jarige zoon Hendrik aan. Wat moet dit een vreselijk gezicht zijn geweest voor de vinder(s).

Tweeling

De jonge Hendrik bleek een tweelingzus te hebben genaamd Hendrika. Uit onderzoek blijkt dat tweelingen een intens diepe band delen met elkaar. Misschien was het wel daarom dat Hendrika 5 jaar later, in 1896 op 18-jarige leeftijd tevens overlijdt. Wie zal het zeggen?!

OPROEP

Mocht iemand interesse hebben voor deze genealogische stamreeks van de familie Bruining / Bruinink, ik stuur het graag met flink korting door naar iemand die er blij mee is.

Bronnen voor onderzoek

Delpher bericht Overlijden Wigger Overlijden Hendrik Overlijden Hendrika

Struin langs de marktkaarten
Voer plaatsnamen consequent in
Een geheim register van gevangenen
Een bijzondere familie deel 2
‘Een tragedie, vader en zoon verdrinken in de Zuiderzee’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
rosita-olivier3.jpeg

Mijn naam is Rosita Olivier, geboren in 1989 te Nieuw-Lekkerland. ZZP’er van RoosGenealogie. Vanaf 2002 houd ik mij al bezig met stamboom onderzoek. Opgegroeid met het internet ben ik zeer ervaren met digitaal onderzoek binnen de genealogie. Naast het onderzoeken van stambomen heb ik ruim 15 jaar gewerkt binnen de zorg.
De combinatie van mijn interesses in stamboom onderzoek, psychologie, geschiedenis, pedagogiek en maatschappelijke ontwikkelingen maken dat ik vanuit andere perspectieven dan enkel ruwe data kijk naar een familie geschiedenis.

Heeft u vragen aan mij over een bepaald artikel, wensen om je eigen achternaam, stamreeks en/of stamboom te laten onderzoeken of een andere vraag, neem dan contact op via onderstaande kanalen.

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...