Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Het Geheim Register van ontslagen gevangenen

Mijn nieuwsgierigheid werd gewerkt door het Geheim Register van ontslagen gevangenen in het Brabants Archief (BHIC).

Het Geheim Register van ontslagen gevangenen
Bron: Pixabay

Dit register is opgesteld om het gedrag van gevaarlijke gevangenen die werden ontslagen te kunnen vastleggen en hun uiterlijk te kunnen fotograferen.

Het vastleggen van deze signalementen werd tussen 1882-1897 gedaan in de strafgevangenissen in Amsterdam, Hoorn, Leeuwarden, ‘s-Hertogenbosch, Leiden, Rotterdam en Utrecht.

Mocht je hier voorouders of familieleden in tegenkomen, dan geeft dat een interessant beeld van niet alleen hun uiterlijk maar ook van hun gedrag. Alhoewel je dat toch ook met een korreltje zout moet nemen.

Voorbeeld van een gevangene

Onderstaande voorbeeld is van Jurrien Wassenaar. Hij was 39 jaar oud, huisknecht van beroep, Protestant, ook genaamd Johan, overleden te Aarlanderveen.

Rotterdam
1.75
Uiterlijk
haar en wenkbrauwen bruin, voorhoofd rond, oogen bruin, neus spits, mond gewoon, kin rond, baard zonder, aangezicht ovaal, kleur gezond
Haar
bruin
Wenkbrauwen
bruin
Voorhoofd
rond
Ogen
bruin
Neus
spits
Mond
gewoon
Kin
rond
Baard
zonder
Aangezicht
ovaal
Kleur
gezond
Werd bij arrest van het prov. geregtshof in Noordholland dd. 3 Januarij 1865 wegens diefstal veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf; – bij arrest van het prov. geregtshof in Gelderland dd. 7 Januarij 1869 wegens diefstal tot 7 jaar tuchtduisstraf; en laatstelijk bij arrest van het geregtshof te ‘s-Gravenhage dd. 10 Nov. 1877 wegens diefstal van vee uit de weide tot 5 jaar tuchtduisstraf.
Vrijlating
Hij wordt den 10 November e. k. uit de strafgevangenis te Leeuwarden ontslagen en zal zich ter ontvangst zijner uitgaanskas naar Amsterdam begeven.
Leeuwarden
Gedrag in gevangenis
Zijn gedrag in de gevangenis was redelijk. Hij doet zich goed voor maar is onzedelijk, sluw en indringend.
Beroep in gevangenis
Hij was als wever werkzaam.
Hij kan schrijven.
‘Wie een brood steelt, komt in de gevangenis; wie een kroon steelt – in de wereldgeschiedenis.
S. Baer-Oberdorf, Duits aforist (1870-1940)


Gedrag in de gevangenis

Gerardus Cornelis PRENEN, 33 jaar oud, muzikant

De beschrijving van het gedrag van de persoon in de gevangenis spreekt boekdelen. Vaak staat er vermeld ‘Zijn / Haar gedrag in de gevangenis was goed’. Maar minder positieve beschrijvingen kwamen ook voor, zie hier een selectie.

  • Hij was zeer lui bij den arbeid. Overigens was zijn gedrag in de gevangenis goed. Hij is diefachtig van aard.
  • Zijn gedrag in de gevangenis was slecht en hij heeft een onverdraagzaam, wispelturig en opruiend karakter.
  • In de strafgevangenis te Leeuwarden werd hij voor de orde en veiligheid gevaarlijk geacht. In de cellulaire gevangenis te Rotterdam was zijn gedrag goed. Hij heeft een valsch, zeer listig karakter.
  • Hij is sluw en achterhoudend. Zijn gedrag in de gevangenis was goed. Hij wist den 16 Sept. 1881 te ontvlugten, maar werd den 21 Nov. d. a. v. weder gearresteerd.
  • Zijn gedrag in de gevangenis was zeer goed. Hij is zacht en bedaard van aard. Maakte hij niet steeds misbruik van sterken drank, zoo zou hij ruimschoots in eigen onderhoud kunnen voorzien, daar hij een zeer bekwaam werkman is.
  • Haar gedrag in de gevangenis was goed, maar excentriek; zij is huichelachtig.

Gerardus Cornelis Prenen (zie foto) werd bij sententie van het Hoog Militair gerechtshof dd. 18 Oct. 1872 wegens diefstal in de chambreé in appel veroordeeld tot 3 jaar kruiwagenstraf.

Bronnen voor onderzoek

Open Archieven – Het Geheim Register
Memorieboeken uit de 15e eeuw
Zo voer je plaatsnamen in
Een bijzondere familie (deel 2)
Slot Grimhuysen te Ulvenhout
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...