Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Mijn interview in de EO gids over stamboomonderzoek

En toen werd ik ineens gebeld door Hannah Neele van de EO gids, of ik geïnterviewd wilde worden over mijn passie voor stamboomonderzoek.

interview-eo-pixabay-yolanda-lippens-yory
Foto: Pixabay

Ja natuurlijk wilde ik dat! Ik was blij verrast dat Hannah Neele mijn website had gevonden. Ze wilde een artikel schrijven over het zoeken naar je stamboom, en vroeg mijn medewerking.

Daarbij wilde ze haar eigen familie uit Zeeland als voorbeeld nemen, waar ik erg blij van werd.

We hebben een kleine 2 uur op Skype doorgebracht. Ze vertelde mij over haar voorouders uit Sint Philipsland, Zeeland waarmee we direct op speurtocht zijn gegaan.

De basisregels en opzet

Wat ik haar vertelde, is dat je tegenwoordig niet meer altijd fysiek een archief hoeft te bezoeken, maar online aktes kunt vinden (zelf automatisch). We hebben het uitgebreid gehad over de online bronnen die inmiddels beschikbaar zijn.

Van aktes zoeken bij Open Archieven naar krantenberichten in Delpher. Van DTB boeken, geboorte, huwelijks– en overlijdensaktes naar de pareltjes en goudmijnen in huwelijksbijlagen.

Uiteraard kwam ook de juridische kant aan bod. Wat kan / mag je wel en niet delen en online zetten? Hoe kan je het beste beginnen? En hoe zit het met overzicht houden, zowel voor je documenten als je foto’s?

Zingeving

Al snel is Hannah dolenthousiast over de mogelijkheden, vooral over de snel gevonden resultaten van haar voorouders. Aannames blijken fout te zijn, maar gelukkig ziet ze ze zonder weerstand in als feiten.

Mijn verhaal dat één van mijn betovergrootmoeders uit Amsterdam de enige overlevende was van een gezin van 9, maakte wel indruk.  ‘Ja, als je daar achter komt, is dat wel heftig’, zei ze. Hierna kwam het gesprek vanzelf op mijn écht behoefte van mijn onderzoek, namelijk de zingeving en dankbaarheid dat ik besta.

Dank je wel Hannah, voor je prachtige artikel over ons interview!

‘Gelukkig is de mens die niet achter het geluk aanzit als achter een vlinder, maar dankbaar is voor alles wat hem gegeven werd.
Phil Bosmans, Belgische pater en schrijver (1922-2012)


Zie hieronder het interview

interview eo gids
Naturalisaties in NL | Historisch bewijs echt of nep? | Faillissementen achterhalen | Genealogie verslaafd?
Zijn Smart Matches wel zo smart?
Verrijk je stamboom (2/3) en (3/3)
Voorouders zoeken met DNA test??
Ik heb een borrelende baarmoeder
Kleutergebrabbel op oom-/tantedag
Mijn lieve, grote en gekke zus Wilma
De ballonnen van mijn moeder
Duik in je verleden
Verborgen verleden Nederland
Dan ben je ineens geen kind meer
‘Mijn interview in de EO gids over stamboomonderzoek’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...