Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Je stamboom beschermen en beveiligen tegen verlies

Zodra je met genealogie software gaat werken, let dan op dat je je stamboom gaat beschermen en beveiligen tegen verlies. Je zult niet de eerste noch laatste zijn waarvan de noestige arbeid verloren gaat.

stamboom-veilig-pxhere-yory
Foto: PXHere

Met deze tips is dat eenvoudig te voorkomen. Vooral door je bewust te zijn van enkele zaken, en een paar eenvoudige stappen te nemen.

Op een lokale computer

Jouw stamboom, samen met alle digitale documenten en aantekeningen, bewaar je op je computer of laptop. Maar wat gebeurt er met die gegevens als dat apparaat het begeeft?

Of nog erger; als je laptop wordt gestolen of je die kwijtraakt. Dan ben je niet alleen je laptop kwijt, maar ook je gehele stamboomonderzoek, wat vast een levenswerk is.

Zorg er allereerst voor dat je genealogie bestanden en oude foto’s goed zijn geordend in mappen.

Back-up vanuit de software

Alle genealogie software bieden de optie om een back-up te maken van je data. Dit kan ook automatisch gebeuren, kijk eens goed naar de instellingen en mogelijkheden. Maak vooral een back-up nadat je veel werk hebt verzet!

Een back-up is wat anders dan het exporteren van een Gedcom, want daarmee exporteer je alleen de data en gelinkte foto’s wat je hebt ingevoerd. Het vangt zeker een groot deel af, maar met dit artikel bedoel ik beschermen in de breedste zin van het woord.

Back-up in de Cloud

Een back-up maken in de Cloud is gratis, eenvoudig en noodzaak. Er zijn verschillende plekken, zoals OneDrive, Dropbox, of Google. Deze tools nestelen zich in de Verkenner van je computer. Het enige wat je hoeft te doen is de mappen naar die folders kopiëren. Je kunt deze ook delen met anderen.

Inmiddels doe ik dit meer handmatig, maar gebruik de gratis software tool SyncBackSE. Maar er zijn vele soorten die deze taak van je overnemen, op ingestelde dagen, tijden of hoeveel wijzigen. Zo heb je er geen omkijken naar, behalve dat je wel alert moet blijven dat alles goed blijft gaan.

We houden van wat ons heeft verbaasd en we beschermen wat we liefhebben.’
Jacques Yves Cousteau, Frans onderwaterarcheoloog en filmmaker (1910-1997)


Back-up op een harde schijf of USB

Het klinkt misschien ouderwets, maar een back-up op een harde schijf vind ik echt geen overbodige luxe. Je kunt de complete mappenstructuur 1-op-1 overzetten. Het voordeel van een externe harde schijf is dat je die op een andere plek kunt (moet) bewaren.

Zorg dat je deze externe schijf regelmatig aan je computer koppelt, zo kan je zien of hij nog goed werkt. Zodra hij gaat haperen, koop dan direct een nieuwe en zet de boel over.

Publiceer je stamboom online

Je kunt je stamboom (Gedcom) en gelinkte foto’s ook uploaden naar b.v. Genealogie Online en FamilySearch. Maar dat geldt alleen voor de data die in je software programma zit.

Je documenten, aantekeningen (digitaliseer ze!) zijn dan nog niet beveiligd of beschermd. Maar een zusje van Genealogie Online is de Familie Archivaris.

Gebruik de Familie Archivaris

Je kunt ook gebruik maken van de Familie Archivaris. De basis van deze dienst is gratis, maar als je meer ruimte nodig hebt, betaal je een klein bedrag per jaar. Het voordeel is dat je documenten kunt uploaden, en anderen toegang tot je eigen archief kunt geven.

Sterker nog: Anderen kunnen foto’s en documenten toevoegen aan jouw archief, als je daar toestemming voor hebt gegeven.

Print alles uit

Nee, het is zeker niet de allerbeste oplossing, maar ik vermeld het toch even: Je stamboom en kwartierstaten printen is niet alleen fijn voor visueel overzicht, maar is ook een tastbare back-up van de belangrijkste data.

Daarbij kan je gek genoeg juist fouten herkennen als het op schrift staat i.p.v. op een beeldscherm. Omdat je de informatie vanaf een ander ‘platform’ bekijkt, kan je verrast worden of ineens een ingeving krijgen. En wat dacht je van een prachtig boek maken?

Pas op met levende personen

Vooral m.b.t. het printen en online publiceren geldt dat je heel secuur moet zijn om te voorkomen dat je levende personen openbaar maakt. Dit mag volgens de AVG wet niet, tenzij die persoon daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

Conclusie

Kortom, het is noodzakelijk en eenvoudig dat je je stamboom en bijbehorende gegevens beveiligd en beschermd. De waarde van je levenswerk is onschatbaar, zeker voor je nageslacht.

Mijnheer de Redacteur! | Personeelsoproepen in oude kranten | Pinterest gebruiken voor je stamboom?
Wat zijn vestbrieven?
Memories van Successie
Breaking News!
Wie onderzoekt wie?
Wat is een Akte van Admissie?
Hilarische spotprenten
‘Je stamboom beschermen en beveiligen tegen verlies’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...