Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Het jonge Flevolands Archief heeft oude archiefstukken

In Lelystad bevindt zich Het Flevolands Archief, gericht op de archieven van de provincie Flevoland. Aangezien de provincie Flevoland officieel pas sinds 1986 bestaat en daarmee de jongste provincie van Nederland is, zul je je misschien afvragen wat er te vinden is.

flevoland-archief-yolanda-lippens-yory
Bron: Google Earth

Je eerste gedachten lijken logisch: zo oud is Flevoland niet, kunnen mensen überhaupt Flevolandse voorouders hebben? En vanaf 1986 kun je vanwege de privacy toch helemaal niets opzoeken?

Urk en Schokland

Hoewel het op het eerste gezicht niet zo lijkt, kun je in Het Flevolands Archief juist heel veel genealogische informatie vinden! Dit heeft alles te maken met Urk en Schokland. Tegenwoordig vallen zij dan wel onder Flevoland, maar ze bestaan al veel langer en hebben ook onder verschillende provincies gevallen.

Dat is nu dus Flevoland, in plaats van Overijssel of Noord-Holland. Heb je voorouders uit de twee plaatsen Urk en Schokland, dan is Het Flevolands Archief onmisbaar voor je onderzoek.

Geschiedenis van Flevoland

Even een kort stukje geschiedenis. In 1918 wordt de zogeheten Zuiderzeewet aangenomen, waarna de Zuiderzee wordt ingepolderd. Zo’n veertien jaar later komt de Afsluitdijk gereed. De Zuiderzee is, die dan het IJsselmeer heet, geheel afgesloten van de Noordzee.

In 1939 komt de dijk van Urk naar Lemmer gereed, waarmee Urk definitief de status van eiland verliest. Drie jaar later valt de polder droog en heet vanaf dan ‘de Noordoostelijke Polder’. De polder, waar Schokland ook onder valt, behoort dan tot de provincie Overijssel. Urk valt nog onder Noord-Holland en komt in 1950 ook onder Overijssel te vallen.

Noordoostpolder

het flevolands archief schokland
Bron: Google Earth, de Noordoostpolder

Er vindt in 1962 een naamswijziging plaats: de polder heet niet meer ‘de Noordoostelijke Polder’, maar ‘Noordoostpolder’. Ook gaat de bestuursvorm van een openbaar lichaam naar een gemeente. Uiteindelijk is het in 1986 zover: de provincie Flevoland wordt opgericht!

Dit betekent dus dat de gemeenten Urk en Noordoostpolder en de plaats Schokland voortaan bij Flevoland horen in plaats van bij Overijssel. Voor onderzoek naar voorouders uit Urk en Schokland kun je dus in Het Flevolands Archief terecht.

Wat vind je in het Flevolands Archief?

Het Flevolands Archief bevat alle akten van de burgerlijke stand van Urk vanaf 1811. Dat wil dus zeggen de geboorteakten, huwelijksakten en overlijdensakten. Van Schokland bevat het Flevolands Archief de burgerlijke stand tot en met de ontruiming van het eiland in 1859. Na dat jaar valt Schokland onder de gemeente Kampen.

Hoewel de gemeente Noordoostpolder nog niet heel oud is, zijn ook hier akten van te vinden. Het gaat om enkele huwelijksakten vanaf 1944, toen in die gemeente het eerste huwelijk werd gesloten, en de overlijdensakten vanaf 1942. Let op: tot 1 juli 1962 is de gemeente te vinden onder de naam de Noordoostelijke Polder en vanaf 1 juli 1962 onder de naam Noordoostpolder.

Naast de akten van de burgerlijke stand zijn ook de doop-, trouw- en begraafregisters van Urk en Schokland in het archief te vinden. De DTB-registers van Urk beginnen bij 1711, die van Schokland zelfs bij 1688. Dit is wat genealogie betreft dan ook het oudste archiefstuk van het Flevolands Archief.

Zuiderzeeproject

Maar Het Flevolands Archief heeft nog meer te bieden. Naast de archieven van de burgerlijke stand van genoemde plaatsen, bevat het Flevolands Archief ook de archieven van het Zuiderzeeproject. Dit bestaat onder andere uit vele foto’s en video’s van de drooglegging van de polder: een bijzondere collectie!

Daarnaast worden (particuliere) archieven van verenigingen, stichtingen en bedrijven uit Flevoland door het Flevolands Archief verzameld. Ook zijn er te vinden: oude kranten, boeken en archieven over de geschiedenis van Flevoland. Zo zijn er laatst enkele jaargangen van de Urker Courant gedigitaliseerd van 1912-1920 en 1923-1936.

Openingstijden en locatie

Het archief is gevestigd op de Oostvaardersdijk 01-13 in Lelystad in het gebouw van Batavialand. De studiezaal van het archief is van dinsdag tot en met donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Flevolands Archief DTB registers Urker Courant Open Archieven – Urk (doorzoekbaar) Open Archieven – Kampen (doorzoekbaar)

Geschiedenis van de rechtspraak | Voeg een profielfoto toe | Mijn online stamboom
Belgische voorouders
Favoriete personen
Scrappen maar!
Over boedelpapieren
‘Het jonge Flevolands Archief heeft oude archiefstukken’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
andywernke_orig.jpeg

Geïnteresseerd in genealogie en alles wat daarmee te maken heeft. Houdt ervan om in stambomen en familiegeschiedenissen te duiken, hierover te schrijven en dit te delen met anderen. Met name Schokland, Urk, de drie noordelijke provincies en mijn geboorteplaats Rotterdam en omgeving hebben mijn interesse. Opgegroeid in Pernis (onder de rook van Rotterdam) en nu woonachtig in Emmeloord. In het dagelijks leven redactiemedewerker bij Het Urkerland en student Journalistiek. Daarnaast een voetbal- en muziekliefhebber.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...