O jee, ik heb een borrelende baarmoeder

‘Wat ik niet heb, kan ik ook niet missen, zoals een borrelende baarmoeder’.

borrelende baarmoeder
2006, stoeien met Jerry op de bank

Met die uitspraak strijk ik jonge moeders altijd tegen de haren in als we het hebben over kinderen. Tegen hun argumenten ‘dat het zo leuk is’ en ‘het je leven compleet maakt’, stel ik tegenover ‘dat ik die zorg niet heb’ en ‘kan gaan en staan waar ik wil’.

Zo zorgzaam als ik ben, zo terughoudend ben ik met het hebben van eigen kroost.

En misschien wel daarom,

want ik weet dat ik m’n kinderen zal verstikken met m’n ziekelijk bezorgdheid. Een schaafwond is een directe aanleiding voor een ziekenhuisbezoek.

En bij een koortsaanval ben ik al in de rouw. Daarbij wil ik net als m’n eigen moeder alles volgens het ‘Dr. Spock’ boekje doen omdat ik absoluut de perfecte moeder zijn.

Realiserende dat dit een onrealistische en vooral onmogelijke opgave is, ben ik nu op een leeftijd dat ik de keuze definitief heb gemaakt. Met als basisovertuiging dat ik eigenlijk té gek ben op kinderen.

Maar ik kan nog zoveel overwogen beslissingen maken,

het leven heeft zo z’n verrassingen. Bij het gaan samenwonen hoort ook een schoonfamilie. En jawel, daar zaten twee kinderen bij. En wel in de perfecte leeftijd van 2 en 5 jaar. Het oppassen begon voorzichtig, tja, ik wilde toch niet direct die overbezorgde tante zijn.

Nu komt de oudste dreumes regelmatig op de woensdag bij ons over de vloer. Maar ook de zaterdagen zijn wederzijds populair. Gepland natuurlijk, want m’n werk en vrijheid staan hoog in het vaandel. Maar bij een spoed oppasverzoek, bespeur ik de laatste tijd dat ik wel heel erg snel ‘Ja’ zeg.

Genietend van z’n gebrabbel,

met diagnoses over van alles en nog wat, want hem hoef je niets meer wijs te maken, hebben we samen de leukste gesprekken. Ook hebben apparaten geen geheimen meer voor hem. Want als er iets stuk is weet hij de oplossing.

Inmiddels zijn de knopjes van de verlichting oud speelgoed, en heeft hij inmiddels uitgevogeld hoe de stok met swifferspray werkt. Nieuwsgierig als hij blijft, wordt z’n aandacht nu getrokken door de luchtverfrisser van het toilet. Welke ik nu routinematig voor z’n komst hoog op het kastje leg.

Toch heb ik m’n vervanghummel zo opgevoed – althans ik gun mezelf die credit – dat hij z’n schoenen netjes wegzet, z’n handen wast na ieder toiletbezoek en helpt met afdrogen. Zodra deze huishoudelijke taken erop zitten, laat ik hem geheel vrij om te rollen en te dollen over de vloer en de bank.

Ver na z’n bedtijd,

brengt m’n partner hem terug naar huis. Ik leg eindelijk m’n benen uitgestrekt op tafel en ervaar een welkome stilte. Maar of ik er echt van geniet weet ik niet. Er ontbreekt wat, het huis is plotseling wel erg leeg. Morgen geen diepgaande dialogen, druipende neuzen of vieze billen afvegen.

Ik realiseer me dat die kleine opdonder wel iets in me heeft losgemaakt. M’n eierstokken beginnen nog niet te rammelen. Maar ik geef toe, ik heb een borrelende baarmoeder gekregen.

Andere manier van zoeken helpt | Invulschema's voor je stamboom | Parochieregisters na 1811
Echtscheiding in je stamboom
Als de genealoog is overleden
Online archief Familie Archivaris
ABC bij stamboomonderzoek
Nut van genealogie vereniging
Online familieberichten
De gratis genea vriendendienst
De stamboom van je moeder
Pinterest gebruiken voor onderzoek
Persoonskaart bij CBG opvragen
‘O jee, ik heb een borrelende baarmoeder’
Deel dit artikel op

Ga naar de auteurspagina

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief

Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Tip: Zo gebruik je de akte checklist

Interessante artikelen

Aan de slag met zoeken

yory
Deel dit artikel op