Zoek je voorvader in leger van Napoleon
Omdat mijn Lippens voorouders uit Belgie kwamen, is de kans groot dat ik een verwante of zelfs een voorvader in het leger van Napoleon heb. Je kunt dit nu opzoeken in de online database.
Tussen 1797-1814 hebben 53.000 Nederlandse mannen onder de Franse vlag gestreden, onder leiding van Napoleon. De kans is groot dan een van mijn voorvaders daarbij zat. Hebben zij de gruwelijke toch naar Moskou ook meegemaakt?
Omdat bijna drie generaties van mijn voorouders uit Amsterdam komen (al vanaf 1758), zullen zij ongetwijfeld gemerkt hebben dat maar liefst 6000 stadgenoten voor Napoleon gevochten hebben. En er kwamen er maar weinig terug. Dit had een enorme impact op de bevolking.
De vraag of een van je voorvaders bij Napoleon gediend heeft, kan een goede reden zijn om je stamboom uit te pluizen.
Verplichte dienstplicht
Napoleon had dit soort grote troepen allemaal gepland. Want doopregistraties in de kerk gaven geen overzicht. Hij wilde een verplichte aangifte voor geboorten, huwelijken en overlijden, was voor Napoleon de reden om de verplichte dienstplicht in te stellen. Via de persoonsgegevens die landelijk werden verzameld, had hij zijn mannen voor het uitkiezen. Hij wel. De burger niet.
‘U mag dan wel langer zijn, maar u bent niet zo groot als ik.’
– Napoleon
De dienstplicht was echter niet persoonlijk, maar verliep via inloting. Als je mazzel had hoefde je niet, had je pech, dan moest je komen om je te laten keuren. Wie niet in dienst kon een plaatsvervanger in huren, maar er waren maar weinig mannen die dat konden betalen.
De barre Russische veldtocht
Naast Waterloo was de Russische veldtocht naar Moskou in 1812 de ware hel op aarde. Door deze ramp had Napoleon van de 500.000 jonge mannen bij vertrek, bij terugkomst nog maar een fractie van zijn leger over. De mannen waren overleden door onmenselijke omstandigheden als honger, ziektes, wonden en rampen.
Om zijn leger weer uit te breiden werden extra dienstplichtigen opgeroepen; de mannen uit de goede kringen konden er dit keer niet onderuit. De meeste mannen waren gewoon soldaat, of werden kapitein, luitenant of kolonel.
Niet alle Nederlandse soldaten namen deel aan de tocht naar Moskou. Er was ook een krijgsmacht nodig in zijn thuisland Frankrijk om te vechten tegen de Spanjaarden. Louis, de broer van Napoleon, werd later Koning van Nederland. Er zijn veel kinderen naar hem vernoemd.
Goudmijn met namen
Deze database van het leger van Napoleon is een geweldige goudmijn waar je kan zoeken op naam, geboorteplaats, eenheid en zelfs op de namen van de ouders.
De database wordt aangeboden door het NIMH, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en wordt openbaar gemaakt via www.archieven.nl en www.defensie.nl/nimh. Met dank aan jaren speurwerk van W. Oteman die de stamboeken en officiersdossiers heeft geindexeerd.
Ook voor historici is de database een goudmijn. Als zij onderzoek doen naar een bepaalde streek, stad, of regiment, kunnen zij nu razendsnel personen vinden. Je kunt ook in huwelijksbijlagen verwijzingen vinden.
Ga naar de NIMH database om jouw voorvader in het leger van Napoleon te vinden. Ik heb geen Lippens familie gevonden, maar wel uit mijn Dannenburg tak. Mijn opa stamt trouwens af van VOC vaarders.
Op het Stamboomforum is ook een aparte categorie met militairen. Daar zitten mensen die veel verstand hebben van dit onderwerp. Mocht je nog originele documenten van voorouders of familieleden hebben, zorg dan dat je deze goed archiveert.
Als je iemand vindt, maak dan direct een screenshot en deel het met je familie en mede stamboomhouders!
Waterloo Gratificaties
Het Archief van Amsterdam heeft ook een database van het leger van Napoleon die meededen aan de Slag bij Waterloo in 1815. Als dank voor hun diensten kregen alle soldaten een geldelijke beloning. Als de militair de strijd niet had overleefd, kregen de erfgenamen het geldbedrag.
Verder…
Als je met stamboomonderzoek begint, doe dit dan stap voor stap.
Zoeken in de tijdlijn Zoeken naar tijdgenoten Zoeken naar bidprentjes Zoeken naar katholieke Zouaven Bladeren door oude telefoongidsen Zoeken naar onze Verzetshelden Struinen door notariele archieven Zoeken naar historische kaarten
Boeken over Waterloo
Bekijk deze interessante boeken over de Slag bij Waterloo en het leger van Napoleon, geschreven door Elise Wensvoort-Oranje. Absolute aanraders! Je kunt ze bestellen via bol.com.
Heb je opmerkingen over dit artikel? Reageer dan op Facebook | Twitter | Pinterest | Contactformulier
Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen | Tip: Zo gebruik je de akte checklist |

Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.