TV-serie Verborgen Verleden
In januari 2018 waren er zes afleveringen van Verborgen Verleden met Dieuwertje Blok, André Kuipers, Irene Moors, Maurice de Hond, Richard Groenendijk, Armin van Buuren.
Mede dankzij programma’s als ‘Who Do You Think You Are’ waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders, wordt stamboomonderzoek steeds interessanter, bekender en toegankelijker.
De naam van het programma dekt volledig de lading; voor veel mensen is hun verleden verborgen. Dankzij stamboomonderzoek en de juiste bronnen, kunnen we achterhalen waar we vandaan komen en wie onze voorouders zijn.
‘Who Do You Think You Are’
Het programma komt oorspronkelijk van de Britse serie ‘Who Do You Think You Are‘. Ook daar hebben al veel Britse beroemdheden meegedaan.
In Nederland hebben deze BNN-ers al de zoektocht gemaakt
Pieter van den Hoogenband, Rick Niemand, Jeroen Krabbe, Isa Hoes, Rene Groger, Jochem Myjer, Mark Tuitert, Loes Luca, Jan des Bouvrie, Ruben Nicolai, Jack van Gelder, Ronald Giphart, Daphne Bunskoek, Mart Smeets, Marc-Marie Huijbregts, Bennie Jolink, Sophie Hilbrand, Cees Geel, Peter van der Vorst, Liesbeth List, Hugo Borst, Jan Jaap van der Wal, Willeke Alberti.
Bij het onderzoek wordt, indien aanwezig, oude foto’s en videobeelden gedeeld.
‘Het verleden is het deeg dat gekneed wordt voor het brood dat vandaag op tafel komt.’
– Onbekend
Verrassende en ontnuchterende verhalen
Tijdens de zoektocht naar de stamboom, struinen door notariele archieven, historische kaarten, huwelijksbijlagen, het tonen van oude foto’s en de opmaak van de kwartierstaat, komen er vaak verrassende verhalen en ontnuchterende onhullingen daarboven. Vaak denken wij iets, maar blijkt dat helemaal niet zo te zijn.
Of denken we dat onze betovergrootouders het goed hadden, terwijl ze in diepe armoede leefde of rampen en epidemieen hebben meegemaakt.
Ook blijken de herkomst van een achternaam stof tot discussie. Waar is het ‘misgegaan’ bij Jochem Myjer? En van wie heeft Pieter van den Hoogenband zijn liefde voor sporten? Jeroen Krabbé denkt dat zijn voorouders Joodse immigranten uit Zuid-Europa waren en koninklijk bloed heeft, maar is dat ook zo? Hoe lang bleven voorouders in een bepaalde regio?
Of zaten er juist boeven, verzetshelden of VOC vaarders tussen? Wie diende onder Napoleon? Wat waren de weersomstandigheden tijdens hun leven? Waren er vondelingen in de familie? Kloppen de vernoemingsregels wel of juist niet? Waren er huwelijken tussen neven en nichten?
De emoties kunnen soms hoog oplopen. Maar houdt altijd wel in gedachte dat je van die interessant oudbetovergrootvader (ca. 1825) jij er maar liefst 256 had.
Emigranten uit buitenland
Soms reizen ze af naar het buitenland omdat een bepaalde voorouders vanuit Italie of Portugal naar Nederland is gekomen. Bij Herman Finkers bleef in Nederland. Het blijkt dat hij 1/32e deel Jordanees is. Dit klopt precies, want van die voorouder bloedlijn, zijn oudvader, heeft hij er maar liefst 32 van.
De waarde van stamboomonderzoek is niet alleen het verzamelen van feiten. Maar juist de verhalen ontdekken en de conclusies trekken die maken dat jij bent wie jij bent. Vaak zijn dit soort programma’s een goede reden waarom iemand met stamboomonderzoek gaat beginnen. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd.
Als je wilt discussieren over de afleveringen; op het stamboomforum is een aparte categorie voor Verborgen Verleden aangemaakt.
Uitzending gemist ‘Verborgen Verleden’
Verder interesssant…
Leer meer over de oude beroepen van onze voorouders.
Zoeken naar oude kentekenplaten Zoeken naar katholieke Zouaven Zoeken naar poezie albumsHeb je opmerkingen over dit artikel? Reageer dan op Facebook | Twitter | Pinterest | Contactformulier
Je ontvangt maandelijks nieuwe artikelen | Tip: Zo gebruik je de akte checklist |

Ik schrijf over dingen waar ik blij van word. Over stamboomonderzoek, voorouders, geschiedenis, en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.