Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

TV serie ‘Verborgen Verleden’ is verplichte kost

Al jaren zend de NPO de Nederlandse TV-serie ‘Verborgen Verleden’ uit.

tv-serie-verborgen-verleden1
Bron: NPO, Verborgen Verleden

In 2020 worden zoektochten uitgezonden van Jennifer Hoffman, Remy Bonjasky, Annechien Steenhuizen, Erik van Muiswinkel, Esther Verhoef.

Jammer van de DNA test

Ik ben fan van de serie, maar vind het wel heel jammer dat in de nieuwe serie gebruik maken van DNA test. De producent moet weten dat deze voor de vaststelling van je roots, niet meer dan een gissing zijn.

Zo blijkt uit de DNA test van Annechien Steenhuizen dat ze, ondanks haar donkere uiterlijk, geen ‘voorouders’ heeft uit Aziatische landen.

Terwijl dit wél het geval kan zijn bij een DNA test van een andere aanbieder. Maar goed dat is een ander artikel.

Terug naar Verborgen Verleden

In januari 2018 waren er zes afleveringen van Verborgen Verleden met Dieuwertje Blok, André Kuipers, Irene Moors, Maurice de Hond, Richard Groenendijk, Armin van Buuren. Maar inmiddels zijn er al tientallen Nederlandse BN-ers in deze serie als onderwerp geweest.

‘Het verleden is het deeg dat gekneed wordt voor het brood dat vandaag op tafel komt.’

‘Who Do You Think You Are’

Het programma komt oorspronkelijk van de Britse serie ‘Who Do You Think You Are‘. Ook daar hebben al veel Britse beroemdheden meegedaan. Onder andere dankzij programma’s als ‘Who Do You Think You Are‘ waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun voorouders, wordt stamboomonderzoek steeds interessanter, bekender en toegankelijker.

De naam van het programma dekt volledig de lading; voor veel mensen is hun verleden verborgen. Dankzij stamboomonderzoek en de juiste bronnen, kunnen we achterhalen waar we vandaan komen en wie onze voorouders zijn.

De zoektocht van Nederlandse BNN-ers

Pieter van den Hoogenband, Rick Niemand, Jeroen Krabbe, Isa Hoes, Rene Froger, Jochem Myjer, Mark Tuitert, Loes Luca, Jan des Bouvrie, Ruben Nicolai, Jack van Gelder, Ronald Giphart, Daphne Bunskoek, Mart Smeets, Marc-Marie Huijbregts, Bennie Jolink, Sophie Hilbrand, Cees Geel, Peter van der Vorst, Liesbeth List, Hugo Borst, Jan Jaap van der Wal, Willeke Alberti.

Bij het onderzoek wordt, indien aanwezig, oude foto’s en videobeelden gedeeld.

Verrassende en ontnuchterende verhalen

Tijdens de zoektocht naar de stamboom, struinen we door notariële archieven, historische kaarten, huwelijksbijlagen, oude foto’s en kwartierstaten. Dan komen er vaak verrassende verhalen en ontnuchterende onthullingen daarboven. Vaak denken wij iets, maar blijkt dat altijd zo te zijn.

Of denken we dat onze betovergrootouders het goed hadden, terwijl ze in diepe armoede leefde of rampen en epidemieën hebben meegemaakt.

Ook blijken de herkomst van een achternaam stof tot discussie. Waar is het ‘misgegaan’ bij Jochem Myjer? En van wie heeft Pieter van den Hoogenband zijn liefde voor sporten?

Joodse voorouders en VOC vaarders

Jeroen Krabbé denkt dat zijn voorouders Joodse immigranten uit Zuid-Europa waren en koninklijk bloed heeft, maar is dat ook zo? Hoe lang bleven voorouders in een bepaalde regio?

Of zaten er juist boeven, verzetshelden of VOC vaarders tussen? Wie diende onder Napoleon? Wat waren de weersomstandigheden tijdens hun leven? Waren er vondelingen in de familie? Kloppen de vernoemingsregels wel of juist niet? Waren er huwelijken tussen neven en nichten?

De emoties kunnen soms hoog oplopen. Maar houdt altijd wel in gedachten dat je van die interessant oudbetovergrootvader (ca. 1825) jij er maar liefst 256 had.

Emigranten uit het buitenland

Soms reizen ze af naar het buitenland, omdat een bepaalde voorouders vanuit Italie of Portugal naar Nederland is gekomen. Bij Herman Finkers bleef in Nederland. Het blijkt dat hij 1/32e deel Jordanees is. Dit klopt precies, want van die voorouder bloedlijn, zijn oudvader, heeft hij er maar liefst 32 van.

De waarde van stamboomonderzoek is niet alleen het verzamelen van feiten. Maar juist de verhalen ontdekken en de conclusies trekken die maken dat jij bent wie jij bent.

Vaak zijn dit soort programma’s een goede reden waarom iemand met stamboomonderzoek gaat beginnen. Ik heb er in ieder geval veel van geleerd.

Uitzending gemist ‘Verborgen Verleden’

tv-serie-verborgen-verleden afleveringen

‘Verborgen Verleden’ gemiste uitzendingen Stamboomforum ‘Verborgen verleden’

Engelse of Schotse voorouders? | Wie heeft geroddeld? | Deelnemers Nijmeegse Vierdaagse | Wat is een nooddoop?
Echtscheidingen in je stamboom?
Wat is een Akte van Indemniteit?
Lid worden genealogie vereniging
ABC bij stamboomonderzoek
De stamboom van je moeder
De cholera in Amsterdam
Mijnheer de Redacteur!
Moeders die hun kind afstaan
Personeel gezocht
Relaties en huwelijk
‘Verborgen Verleden is een boeiende NL TV-serie’
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...