Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Kinderen enthousiast maken over hun stamboom

Is het zo dat stamboomonderzoek alleen wordt gedaan door ‘ouderen‘, of hebben kinderen ook die interesse?

kinderen stamboom pixabay-yolanda-lippens
Foto: Pixabay

Tegenwoordig hebben zij mazzel, want het opzoeken van gegevens wordt alleen maar eenvoudiger. Ik zat vroeger nog tussen de stoffige boeken!

Als jezelf al je stamboom in beeld hebt, zorg dan dat je die kennis aan ze doorgeeft. Ze hoeven er niet direct iets mee te doen, maar dat ze weten dat het aanwezig is.

Hieronder een enkele tips om ze te stimuleren en mee te nemen in de wereld van onze voorouders.

Laat hun stamboom visueel zien

Print een duidelijke kwartierstaat of cirkeldiagram van hun voorouders. Vertel ze wie hun opa’s en oma’s zijn (waren), en waar zij vandaan komen.

Kinderen hebben vaak een grote fascinatie voor iets wat bij hun hoort, maar niet zichtbaar is. Dus een visuele weergave van hun familie die heel vroeger leefden, kan ze een enorme prikkeling geven.

En je ze dat vertelt met oude foto’s, verhalen en de Deep Fake video’s, dan zal je zeker hun aandacht hebben.

Neem ze mee naar opa’s en oma’s

Stimuleer een goede band met hun opa’s en oma’s. Zorg dat zij ze veel bezoeken en er comfortabel zijn. Als ze het al niet zelf doen, vraag je ouders om verhalen over vroeger te vertellen. ‘Oma was vroeger net zo oud als jij!’ was een zin die ik als kind eigenlijk niet kon geloven.

‘Kinderen zijn de enige toekomst van de mensheid.’
– William Saroyan (1908-1981) Amerikaans romanschrijver’


Laat ze oude foto’s, documenten en spullen zien

Kinderen vinden oude foto’s vaak fantastisch. Zeker als je verteld dat het familie is. Naast foto’s kunnen oude, tastbare voorwerpen kinderen ook enthousiast maken over hun stamboom.

Laat ze oude spullen, gereedschap en andere voorwerpen aanraken en voorzichtig (her)gebruiken. Oude documenten, zoals geschreven doop, geboorte, huwelijk en overlijdensaktes zijn ook prachtig om te laten zien.

Neem ze mee naar begraafplaatsen

Bezoek begraafplaatsen, zeker waar hun voorouders liggen begraven of zijn gecremeerd. Bespreek ook de trieste gebeurtenissen, praat over de oorlogen, mits ze daar oud genoeg voor zijn.

Nog een stap verder is het bezoeken van slagvelden uit historische oorlogen. Zat een voorouder in het leger van Napoleon? Ga eens naar Waterloo!

Bezoek huizen van jullie voorouders

Ga eens naar de huizen waar hun voorouders hebben gewoond. Laat foto’s zien hoe die woning of straat er 100 jaar geleden uitzag. Je kunt veel informatie terugvinden op de beeldbank van een dorp of stad.

Misschien waren ze betrokken bij overstromingen en rampen? Er zijn genoeg documentaires te vinden die jullie samen kunnen bekijken. Het is ook smullen van oude filmbeelden van een geboortestad, zeker die rond 1900 zijn gemaakt.

Laat kinderen helpen met de stamboom

Als je kinderen kunnen lezen en schrijven, laat ze dan helpen bij onderzoek van je stamboom. Vraag ze om dingen op te zoeken, op te schrijven en te bewaren. Maak een lijstje met actiepunten, en download de akte checklist.

Bouw samen de stamboom verder uit naar vroeger. (Als je al veel informatie hebt, verberg dat dan zodat het behapbaar blijft.) Vertel ze iedere keer wat hun relatie is met die voorouder. Laat kinderen ook de verschillende soorten van stamboomonderzoek zien.

Welke generatie is er handiger met Social Media dan de jeugd? Vraag ze om namen van neven, nichten, ooms, tantes en stamboomnamen op te zoeken. Wie weet komen ze verre familie nemen en krijgen ze hierdoor nieuwe vrienden.

Bekijk samen historische films, TV series en boeken

Er is een groot aanbod van historische films en TV series. Vertel ze dat die-en-die voorouder in die tijd leefden, en wat je in de film ziet, zij in het echt hebben meegemaakt.

Ook eenvoudige historische boeken zijn interessant. Ik ben zelf opgevoed met het ‘Kleine huis op de prairie’, wat nog steeds populaire boeken zijn. Vooral waargebeurde verhalen en periodes maken dingen interessanter.

Een kleurplaat van een stamboom

In allerlei (ook gratis) software is het eenvoudig om een oude foto te veranderen in een kleurplaat. Vertel ze welke voorouder dat is en waarom hij/zij andere kleding draagt en wat dat is.

Een stamboom inkleuren is ook leuk; geef de voorvaders en andere kleur dan de voormoeders. Maak ze dan steeds een tintje donkerder per generatie ouder, om het verschil te kunnen zien.

De voordelen van interesse van kinderen voor hun stamboom

Als je eigen kinderen interesse tonen in hun stamboom, dan is het voordeel dat al je werk niet verloren zal gaan. Zij zullen de gegevens vast overnemen, en er voor zorgen dat ze vastlopers verder uitzoeken.

Wat dat betreft komen er steeds meer archieven online, dus wordt het voor de volgende generatie alleen maar eenvoudiger.

Zwart/wit foto's inkleuren | Napoleon in Holland | Pinterest gebruiken | Wat is een attestatie?
Cholera epidemie in Amsterdam
Wat zijn memories van successie?
Zoek in de slavenregisters
Blaas je voorouders leven in
Oude maandnamen in DTB boeken
Schepenbank registers
Het bezoeken van een archief
Professionele genealoog inhuren
‘Zo maak je kinderen enthousiast over hun stamboom’

Bronnen

Zoek door Open Archieven Bekijk stambomen op Genealogie Online

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Zoek je voorouders op Open Archieven

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Lees ook...