Volg Yory op Facebook Twitter Pinterest YouTube LinkedIn

Missie | Team Yory | Contact | Nieuwsbrief

Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Bahasa Indonesia ID

Veelgestelde vragen over stamboomonderzoek

Omdat ik al jaren mensen help met hun stamboomonderzoek, heb ik de 20 meest gestelde vragen op een rijtje gezet.

Bron: Archives Allier, France

Natuurlijk ben ik zelf ook vaak vastgelopen in het onderzoek naar mijn stamboom, maar door de jaren heen heb ik dankzij de ervaring nieuwe wegen gevonden en zelf vele tips verzameld.

Ook komen er steeds meer archieven online, wat belangrijk is voor de genealoog die niet fysiek naar archieven wilt gaan. Alhoewel het nog decennia zal duren voordat dat echt niet meer hoeft.

Onderstaande vragen over stamboomonderzoek heb ik vaak voorbij zien komen, hopelijk zijn de antwoorden voor jou een oplossing.

Veelgestelde vragen

Stam ik af van een koning of beroemdheid?

De kans is klein. Veel mensen zeggen dat ze van een koning afstammen of verwant zijn aan een beroemdheid, maar ik betwijfel dat. Het is ook een mythe dat alle West Europeanen van Karel de Grote afstammen. Er waren in die tijd echt genoeg mensen die voor het nageslacht zorgde. Als je wel een lijntje hebt met een koning, controleer dat dan. Er wordt veel onzin verkocht (letterlijk en figuurlijk). Het is wel interessant om eens te kijken wie de tijdgenoten waren van jouw voorouders.

Kan ik mijn stamboom bij de gemeente ophalen?

Eh, nee, zo werkt het niet. Je zult zelf je onderzoek moeten doen. Als je mazzel hebt is er al van jouw tak veel uitgezocht. Je kunt zomaar een neef, nicht, oom of tante hebben die jullie gezamenlijke voorouders al in kaart heeft gebracht. Als je een beroemdheid bent kan je wel vragen of de TV-serie ‘Verborgen Verleden’ bereid is om jouw stamboom uit te zoeken.

Tot hoever terug in de tijd kan ik gaan met stamboom?

Dankzij het BevolkingsRegister kan je snel teruggaan tot begin 19e eeuw. Voor die tijd met je gaan spitten in de DTB boeken (Doop, Trouw, Begraaf). Persoonlijk ben ik met mijn Lippens-lijn tot ca. 1560 gekomen, dankzij de indexering van de Belgische parochieboeken.

Hoeveel tijd kost stamboomonderzoek?

Ik waarschuw je alvast: stamboomonderzoek is een verslaving, en er zullen altijd vragen open blijven staan. Toch doen de meeste genealogen hun onderzoek in de winter, maar de echte die-hards gaan ook in de zomer door. Als je per week een paar uurtjes eraan besteed kom je al een heel eind.

Hoe begin ik met stamboomonderzoek?

Breng alles in kaart van jouw gezin, daarna je ouders en hun ouders. Begin direct goed, start met goede genealogie software. Zorg dat je al direct alles goed documenteert en bijhoudt. Met de juiste bronnen zal je een vliegende start maken. Check deze lijst als je bepaalde aktes niet kan vinden. Beslis ook wat voor soort stamboomonderzoek je wilt gaan doen. Verdiep je in de vernoemingsregels voor kinderen.

Wat is de herkomst van mijn achternaam?

Deze vraag is vaak de basis voor een stamboomonderzoek. Je familienaam is interessant om te onderzoeken, maar vergeet ook je moeder daarbij niet. Lees deze artikelen voor tips om de herkomst van je achternaam te onderzoeken.
Wat is de herkomst van mijn achternaam?
Herkomst van de achternaam Lippens
Herkomst van de achternaam van Eunen, Unen, Oene

Wat zijn de beste bronnen voor het onderzoeken van een stamboom?

Veel staat online en veel is samengevoegd in all-in-one databases. Kijk eens bij deze bronnen, een goed startpunt. Maak bookmarks (favorieten) in je browser zodat je er steeds snel naartoe kunt gaan. Een vaak onderschatte bron is de ‘simpele’ huwelijksakte die pareltjes kan bevinden. Realiseer je je dat er veel bronnen zijn waarin je kan verdwalen, zoals b.v. de kentekenregistraties.

Hoeveel geld kost stamboomonderzoek?

In principe niets. Maar je kunt ook genealogie software kopen, lid worden van websites, of abonnementen nemen. Ik ben wel een voorstander van betaalde diensten, omdat deze veel voordelen bieden. Alles bij elkaar praat je over hooguit 200 euro per jaar. Als je je stamboom professioneel wilt laten onderzoeken, dan betaal je voor het werk van de genealoog.

Hoe zit het met privacy van nog levende familieleden?

Dat is helemaal oppassen! Levende mensen hebben hun privacy- en portretrecht. Als je nog levende mensen opneemt in je stamboom, vraag altijd hun toestemming voor het publiceren van hun persoonlijke gegevens. Als zij dit niet willen kan je juridisch een probleem hebben. Je mag dus niet maar gegevens overnemen. Gelukkig heeft genealogie software een privacy filter, waarbij gegevens van nog levende mensen wordt afgeschermd. Maar dan nog kunnen ‘leden’ van die stamboom nog steeds alles zien. Oppassen dus.

Ik loop steeds vast bij mijn stamboomonderzoek, wat nu?

Daarvoor is deze kennissite Yory opgericht! Er zijn tientallen oorzaken die je één voor één af zou kunnen vinken. Zie hiervoor dit artikel, maar lees ook de rest van deze site om op ideeën te komen zodat je je onderzoek weer kunt vlottrekken.

Waarom kan ik de overlijdensakte niet vinden?

In het kader van privacy zijn persoonsgegevens pas na jaren op te vragen:
Overlijdenakte – na 50 jaar na overlijden
Huwelijksakte – na 75 jaar
Geboorteakte – na 100 jaar

Hoe kan ik zoeken naar geëmigreerde personen?

Er zijn genoeg speciale bronnen om geëmigreerde familie te traceren. Verhalen en vermoedens van familie kunnen een goede hint zijn om in een regio te zoeken. Als je vastloopt bij een plaats, kijk dan eens of het een verdwenen dorp betreft.

Wat doe ik als ik foute gegevens in een andere stamboom zie?

Dat is helaas een feit bij genealogie. Dat komt vooral door het copy/paste copy/paste. Fouten worden zonder controle overgenomen als feit, een groot nadeel van online synchronisaties. Ik doe altijd een poging het te melden bij de stamboomhouder. Als je een fout vindt in een online database kan je dit melden een ‘opmerking achterlaten’, of neem gewoon contact op via de contactpagina. Ze reageren vrijwel altijd.

Ik kan geen voorouders vinden met mijn achternaam. Wat nu?

Stel je zoekt op Morison: Wat dacht je van Morrison, Morisson, Marison, Meurison of Murison? Vroeger ging alles op gehoor (fonetisch) en was er geen controlesysteem. Probeer alle variaties te bedenken en maak in zoeksystemen gebruik van jokertekens als ? of *.naamvariaties.

Hoe zoek ik informatie voor mijn stamboom van voor 1811?

Voor de tijd van het bevolkingsregister wordt het lastiger, maar niet onmogelijk. Dankzij het Concilie van Trente (1545) moest iedere kerk een doop, trouw en begrafenissen in hun kerkboeken registreren, de DTB boeken. Er werden gelukkig vaak jaarindexen gemaakt. Niet alle boeken zijn überhaupt bewaard gebleven wegens oorlog, rampen en vernielingen.

Hoe onderzoek ik voorouders in het buitenland?

De site FamilySearch is internationaal. Maar als je de taal van het land spreekt, zoek dan eens op landelijke lokale archieven. Of maak contact met iemand die daar woont en met genealogie bezig is.

Help, mijn digitale aktes en documenten zijn een zooitje!

Start direct met goede genealogie software. Zorg dat je aktes op orde zijn, sorteer ze in mappen. Zorg dat je oude foto’s goed benoemd naar de personen en jaartal. Een stamboomdiagram maken kan een oplossing zijn om weer nieuw overzicht te krijgen.

Hoe kan ik mijn documenten en familieverhalen het beste bewaren?

Zorg dat je bewijzen van je aktes hebt. Maak regelmatig een ‘gedcom’ bestand via een ‘export’ uit je genealogie programma. Print mooie kwartierstaten uit.
Zorg voor een goede back-up in de Cloud en op een HD (in een kluis). Zet je stamboom online. Importeer je stamboom (gedcom) op bepaalde genealogie websites om je informatie te delen.
Deel je aktes met familie en mede-zoekers. Vertel er over aan je familie, zeker aan de volgende generatie. Zorg ook dat je een goed overzicht hebt van je verzameling aktes en downloaden deze checklist.

Hoe krijg ik hulp bij stamboomonderzoek?

Stel je vraag eens op het Stamboomforum, of stuur hier je hulpvraag in, of huur een professionele genealoog in.

‘Sommige vragen zijn zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien.’
– Harry Mulisch


Geniet vooral van je hobby!

Ik hoop dat ik met deze 20 vragen over stamboomonderzoek de juiste antwoorden voor jou heb kunnen geven. Hou je onderzoek vooral simpel!

Bronnen

Onderstaande bronnen zijn een goede start.

Open Archieven Genealogie Online Stamboomforum Zoekmonitor Werkbalk Akte Inspirator Overzicht bronnen Family Search Genealix Delpher Familieberichten Notariële archieven

Waarom zo jong overleden? | Wacht er een erfenis op je? | De muziek van je voorouders | Alleen jongens of meisjes
Mijn lieve, grote, grappige en gekke zus Wilma
Wat is een proband?
Vermist? Verdronken?
De ballonnen van mijn moeder
Tweelingen vermelden
Noteer de godsdienst
Veelgestelde vragen over stamboomonderzoek
Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwsbrief


Ieder kwartaal
Download gratis de akte checklist

Download gratis de akte checklist

Wil je ook de nieuwsbrief ontvangen?


Zo gebruik je de akte checklist
over yolanda lippens

Ik ben de oprichtster van Yory. Een uit de hand gelopen hobbysite over mijn stamboomonderzoek en familiegeschiedenis met de bevindingen die ik online wilde delen. Met een groei van honderden artikelen over brede categorieën, heeft Yory inmiddels tienduizenden bezoekers per maand. Sinds 2022 wordt Yory versterkt door een team van auteurs met ieder zijn eigen specialiteit op genealogie gebied. Ik glunder dagelijks van trots en dankbaarheid.

Verder schrijf ik graag over dingen waar ik gelukkig van word. Over natuurlijk stamboomonderzoek, voorouders en mijn leven. Alles educatief en oplossingsgericht bedoeld. Want ook daar word ik gelukkig van. Mijn privé columns zijn korte waargebeurde verhalen. Maar dan wel met een vleugje drama en gedrenkt in humor. Zo ben ik dan ook wel weer.

Wil je de bewijsvoering van mijn stamboom zien?
Hier vind je al mijn aktes: https://www.yory.nl/stamboom-aktes-delen-doe-je-zo/

Zoek je voorouders op MyHeritage

NL_FTFCbanners_480320_01.png

Zoek je voorouders op Open Archieven

Lees ook...